Baba

Fokozott étvágy a terhesség alatt

Úgy érzed, mintha nem tudnál jól lakni? A terhesség alatt gyakran lehet tapasztalni fokozott étvágyat, különösen a második trimeszterben.
2020. November 18.
Fokozott étvágy a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Néhányan már az első trimeszterben tapasztalhatják a fokozott étvágyat, a legtöbbeknél azonban a második trimeszterben jelentkezhet. Ekkor a reggeli rosszullét csillapodik, a sóvárgás pedig fokozódhat, a növekvő baba táplálásához pedig több kalóriára van szükséged.

A fokozott étvágy oka pedig egyszerűen annyi, hogy a növekvő babának több tápanyagra van szüksége, és ezt így adja a tudtodra. Amikor jelentkezik a fokozott étvágy, hallgass a tested jelzéseire, de az adagokat tekintve javasolt az ésszerűségre törekedned. Nem kettő helyett, hanem kettőért kell enni a várandósság idején.

Mi segíthet kordában tartani az étvágyat?

A whattoexpect.com összegyűjtött néhány tippet, mit érdemes tenned, hogy kordában tudd tartani az éhségérzetet.Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot. A dehidratáltságot és az éhséget könnyű összetéveszteni, és a babavárás idején a folyadékigény is növekszik. A Mayo Clinic az Institute of Medicine (Orvostudományi Intézet) alapján napi 2,4 liter (kb. 10 pohár)  folyadék fogyasztását javasolja a kismamák számára.Ügyelj a kalóriabevitelre. Az első trimeszterben a legtöbb kismamának nincs szüksége extra kalóriabevitelre, míg a második trimeszterben is csupán nagyjából 350 kalóriával javasolt többet fogyasztani, mint a terhesség előtt. A harmadik trimeszterben nagyjából 500 extra kalóriára van szükség.Étkezz egészségesen. Célszerű ügyelni arra, hogy az ételek ne csak eltelítsenek, hanem táplálóak is legyenek. Az egyes étkezések során érdesem magas rosttartalmú szénhidrátot (mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök), fehérjét és egészséges zsírokat (mint például a tejtermékek, magvajak). Válassz friss élelmiszereket a finomított, feldolgozott ételek helyett. A hűtőt, kamrát is egészséges alapanyagokkal töltsd fel, és kerüld bevásárláskor, hogy nassolnivalókkal, egészségtelen ételekkel töltöd meg a kosarat. Ha mégis veszel 1-2 édességet, rágcsálnivalót, azt a szekrényben tartsd, ne szem előtt – így kevésbé valószínű, hogy rögtön az után nyúlsz, ha megéhezel.

Egyél gyakrabban, kis adagokat. A napi három nagyobb étkezés helyett célszerű öt-hat kisebb étkezést beiktatni, nagyjából 3 óránként. Ha sokat eszel egyszerre, az nagyon megterhelheti a gyomrod, és puffadáshoz, gyomorégéshez is vezethet. Ha gyakrabban eszel keveset, kisebb eséllyel éhezel meg, és nem is terheled túl a gyomrodat.Tarts magadnál egészséges nassolnivalót. Ha el kell menned valahova, tarts a táskádban egészséges rágcsálnivalót, hogy ne út közben vegyél magadnak valami egészségtelenebbet.

Időnként “bűnözz” egy kicsit. Napi 1-2 falat a kedvenc finomságodból, vagy heti egy-két alkalommal egy kevés belőle segít, hogy máskor könnyebben mondhass nemet.Tartsd szemmel a súlygyarapodásodat. Ha az első trimeszterben nem gyarapodott sokat a súlyod, a fokozott éhségérzet jelentkezhet azért, hogy a tested utolérje magát. Viszont ha úgy látod, túl gyorsan mennek fel rád a pluszkilók, érdemes beszélned az orvosoddal, mert lehetséges, hogy változtatnod kell az étrendeden.

Mikor csökken a fokozott étvágy?

A harmadik trimeszterben észreveheted, hogy csökken az étvágyad. Ennek az oka, hogy a növekvő baba egyre kevesebb helyet hagy a gyomrodnak. Ha mégis marad a fokozott éhség, lehetséges, hogy néhány extra falat is elég lesz, hogy úgy érezd, jóllaktál.