Baba

Fogzás: gyakori kérdések és válaszok

A fogzás első tünetei már hónapokkal azelőtt jelentkezhetnek, hogy kibújnak a legelső fogacskák. Mit érdemes tudnod a fogzással kapcsolatban, és hogyan enyhítheted a kicsi tüneteit?
2018. Január 23.

Mikor fejlődnek ki a tejfogak?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a baba foga néhány nappal a duzzanat, kellemetlen érzés és ingerlékenység – a fogzással járó gyakori panaszok – előtt fejlődik ki, pedig valójában már a születés előtt megindul a folyamat. Az elsődleges tejfogacskák már a terhesség hatodik hetében kialakulnak, majd a 3-4. hónap körül már kemény zománc borítja őket. Sőt, már az állandó, felnőtt csontfogak is ilyenkor kezdenek el kifejlődni. A terhesség alatt éppen ezért fontos a kalciumban gazdag táplálkozás, hogy egészségesebbek legyenek a fogak.

Mikor számíthatunk az első fogak érkezésére?

A fogzás folyamata általában már 4 hónapos korban elkezdődik, de a legtöbb babánál csak a 6. hónap környékén bújnak ki az első fogak, melyek általában párban érkeznek. Leggyakrabban az alsó első két fog bújik ki először, majd a felső első kettő, ezután az oldalsó metszőfogak, a szemfogak és az őrlőfogak. A tejfogaknak 3 éves korig kell mind kibújniuk, és a gyermek 4-6 éves kora körül kicserélődniük.

Mi a teendő, ha a babának már születéskor van foga?

Nagyon ritka, de előfordul, hogy a baba egy alsó első foggal jön a világra. Ez lehet akár a tejfog is, de akár egy extra fog is, amely kihullik, ha jön a valódi tejfog. Ha ez a fog túl laza, akkor érdemes kihúzatni, hogy ne okozzon fulladásveszélyt.

Baj, ha még a 8. hónapra sincsenek fogak?

A fogak bármikor kibújhatnak a 4. és a 12. hónap között, ezért ilyen esetben nincs ok az aggodalomra, ha a gyermek egyébként szépen fejlődik. Ha a kicsi már elmúlt egy éves, és még mindig semmi nyoma a fogaknak, az jelezhet anyagcserezavarokat, de ennek más, a növekedéssel kapcsolatos tünete is van.

A rágás és a nyáladzás

Ha a 4 hónapos baba a kezét rágcsálja és folyton nyáladzik, az még nem biztos, hogy a fogzás biztos jele, hiszen ebben a korban hajlamosak a kicsik mindent a szájukba venni, és a nyáltermelésük is fokozódik ilyenkor. Ha viszont azt veszed észre, hogy a kicsi ideges, frusztrált, rágcsálja etetés után az üveget és étvágytalan, akkor már gyanakodhatsz a fogak érkezésére. A fogíny duzzanata, a hidegre és a melegre való érzékenység, és az, ha rosszabbul is alszik, szintén a fogzásra jellemző tünetek.

Fogzás – Ritkább tünetek

A 6 hónaposnál fiatalabb babáknál előfordul, hogy a fogzás miatt hasmenésük és lázuk is van, ami elmúlik 2-3 nappal azután, hogy kibújnak az első fogak. Ha a kicsinél más, a fogzásra egyértelműen utaló tünetek is jelentkeznek, nem kell pánikba esni, de azért érdemes elvinni a gyermekorvoshoz, hogy ki lehessen zárni a fertőzés gyanúját.

A fül és a fog összefüggése

A fogzás miatt az is előfordulhat, hogy a kicsi állandóan a füléhez kap, fogdossa, húzkodja a füleit, ami egy természetes reakció a fogidegek okozta bizsergető érzésre. Ha a baba játékosnak és vidámnak tűnik, nem különösebben nyűgös, akkor nem valószínű, hogy a füle fáj. De ha felmegy a láza, ingerlékeny lesz, ha fekvő helyzetben eszik, és még hideg is érte a közelmúltban, akkor fülfertőzésre lehet gyanakodni.

A fogzási fájdalom enyhítése

Szülőként az egyik legrosszabb dolog, hogy a fogzás során látnod kell, hogy a babádnak fájdalmas ez a folyamat. Az első négy fog növekedésekor a legrosszabb ez az állapot, a többinél már enyhébbek a tünetek. Hogy csillapíthasd a fájdalmat, a fagyasztható rágókák, vagy egy nedves, steril pamutruha nagyon hatékony lehet, és az ínyre kenhető zselék is jó megoldásnak bizonyulnak. Ha továbbra is nagyon fáj a baba ínye, a korának és a súlyának megfelelően fájdalomcsillapítót is kaphat.(VIA)Kapcsolódó írásaink fogzás témában: