Baba

Férje nem engedi, hogy tápszert adjon a babájuknak

Az első gyereknél még "engedélyt adott" a férj a tápszerre, a másodiknál már nem.
2021. November 24.
Egy anya sem kötelezhető a kizárólagos szoptatásra (Fotó: Getty Images)

Nincs olyan gyerekgondozási módszer, ami minden szülőre és gyerekre érvényes lenne. Épp ezért meglepő, miért ennyire kategorikus annak a nőnek a férje, aki a Redditen panaszolta el, hogy a férfi a második babájuknál már nem engedi, hogy tápszerrel etesse.

Pedig a posztoló nő már az első babájával is megszenvedett, öt hónapos koráig kizárólag szoptatta, de alig volt teje, ezért elkezdte bevezetni a püréket. “Annyira küzdöttem, hogy elegendő tejem legyen, próbáltam olyan ételeket enni, amikről azt mondták, hogy segítenek a tejtermelésben.”

Mint írja, a szoptatás nagyon kemény volt számára, soha nem élvezte, és folyamatosan attól rettegett, hogy a pici nem kap eleget enni.

A nő most ismét terhes, de második babáját már anyatejjel és tápszerrel is szeretné táplálni. “Tényleg nem lehet, hogy egy gyerek teljesen rám támaszkodjon” – jegyezte meg. “Múltkor rosszul lettem a sok stressztől, még a kórházba is bekerültem.”

Ennek ellenére a férje hajthatatlan, kitart amellett, hogy a tápszerben vegyszerek vannak, és ezért azt szeretné, hogy a baba csak anyatejet kapjon. A kismamát viszont mardossa a bűntudat, rossz anyának érzi magát, amiért nem akarja újra átélni a kizárólagos szoptatással számára járó stresszt.

A kommentelők többsége kiállt a kismama mellett. Van, aki azzal érvel, hogy a férj nem írhatja elő, mit csináljon a nő a testével, akadt, aki szerint ez már bántalmazás. A radikálisabbak pedig azt üzenték a férjnek, hogy megpróbálhatja ő szoptatni a babát, ha ez olyan fontos neki.

Egy, magát gyermekorvosnak mondó hozzászóló pedig arra jutott, hogy az exkluzív szoptatást szorgalmazó emberek nem értékelik az anya idejét, alvását és érzéseit. “Ha neked működik a szoptatás, akkor mindenképpen támogatnunk kell, de ha nem, azt is el kell fogadni.”

Bár a babának kétségkívül az a legelőnyösebb, ha az első időszakban (az első 6 hónapban) csak anyatejet kap, számos esetben ez nem kivitelezhető. Van, akinek kevés a teje vagy el sem indul, van, ahol a babának valamiért nem megy a dolog – ezen sem mindig tudunk változtatni.

Magyarországon egyedülálló módon támogatja az OEP az anyatejgyűjtést, és komoly, több lépcsőben biztosított rendszer áll a mögött, hogy a rászoruló babák megbízható, jó minőségű anyatejet kapjanak. Ebben a cikkünkben utánanézhetsz, pontosan hogyan is működik ez, és ki jogosult rá.