Baba

Ferde fejtartás

Előfordul, hogy az újszülött ferdén tartja a fejét, mert a méhen belül rossz tartásban helyezkedett el, vagy szülés közben megsérült a fejbiccentő izma.
2007. Szeptember 02.

Feltűnő, hogy mindig csak az egyik oldalra fordítja, csak egyik oldala aktív, sír, ha a másik oldalát mozgatjuk. Egyes esetekben a nyaki gerinccsigolyák ferdesége is állhat a jelenség hátterében. Korai és rendszeres kezelés hatására elmúlik a ferdeség, és a baba mindkét oldalát egyformán használja majd.

Az orvos által javasolt tornáztatás, masszírozás mellett számos aprósággal segíthetjük a folyamatot, de erőltetni nem szabad. A babát úgy helyezzük el a kiságyban, hogy érdemes legyen a problémás oldal felé fordulnia, tehát az egészséges oldalával a fal felé. A “hátrányos” oldalra kössünk fel a kiságyra érdekes játékokat, zenélőórát. Erről az oldalról szólítsuk meg, innen adjuk kezébe a játékokat, így arra ösztönözzük, hogy ő is próbálkozzon a mozgással. Oldalfekvésből emeljük fel a babát, így nem billen ki olyan könnyen egyensúlyából.

Szoptatásnál ezek a kisbabák többnyire csak az egyik oldalról tudnak szopni, ezért különleges testhelyzetekre lehet szükség, hogy evés közben ne érezzen fájdalmat a pici. Ehhez kérjük szoptatási tanácsadó segítségét.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Miért fontos a testkontaktus?
  • Biztos, hogy nyugodt, amikor alszik?
  • Mozgásfejlődés
  • Forrás: Kismama magazin