Baba

Ezt kell tudni az oltásokról a járvány idején

Védőoltásokra a koronavírus-járvány idején is szükség van. A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága a szülők által feltett kérdésekre ad választ.
2020. Április 22.
Ezt kell tudni az oltásokról a járvány idején (fotó: Getty Images)

A COVID-19 világjárvány idején a közösségi távolságtartás, az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása miatt sok országban fennáll a veszélye annak, hogy a rutinszerűen alkalmazott kötelező és ajánlott gyermekkori védőoltások nem a megfelelő időben kerülnek beadásra. AWHO szerint mintegy 120 millió gyermek nem kapja meg például a kanyaró elleni védőoltást. Nálunk ez ugyan nem történhet meg, de így is számtalan kérdés merülhet fel a szülőkben. Ezekre a kérdésekre ad választ a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága.

Hol és hogyan történik a védőoltások beadása COVID-19 járvány idején?

A védőoltások a tanácsadókban vagy az orvosi rendelőkben, előzetesen fertőtlenített helyiségben történnek.

A tanácsadóba csak egy szülő, lehetőség szerint maszkban kísérje gyermekét.

Otthoni körülmények között van-e lehetőség védőoltás beadására?

Az otthon történő védőoltás járványtól függetlenül sem biztonságos és nem engedélyezett – írja a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága. Védőoltás beadására csak megfelelően felszerelt oltóhelyen kerülhet sor. A járvány ideje alatta tanácsadóban történő védőoltások során a személyzet megfelelő védőfelszerelésben tudja fogadnia kis pácienseket, a felületek fertőtlenítése is megfelelően biztosított, illetve az időpontra történő érkezés jelentősen csökkenti a személyes találkozások számát.

A védőoltás legyengítheti-e annyira a gyerek immunrendszerét, hogy emiatt könnyebben elkaphatja a koronavírust?

A védőoltások nem gyengítik az immunrendszert. Ugyanakkor azok a fertőzések, amelyek ellen védenek, gyengíthetik az immunrendszert, ezért is különösen fontos az oltások megfelelő időben történő alkalmazása.

Mi történik, ha a védőoltást követően néhány napon vagy egy héten belül kiderül, hogy a családban valaki COVID-19 fertőzött lett?

A védőoltás szempontjából nem jelent fokozott kockázatot a lappangási időben történő védőoltás sem az oltás hatékonyságának, sem biztonságosságának tekintetében.

Mindezek ellenére, ha ilyen helyzet adódik, fontos, hogy tájékoztassuk erről a gyermek orvosát.

Mi lesz az ajánlott oltásokkal?

Az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása céljából az ajánlott védőoltásokat a kötelező oltásokkal egy időben, egyetlen találkozás alkalmával is megkaphatja a gyermek. Emiatt előfordulhat olyan alkalom, amikor gyermeke egyszerre több oltást is kap, sőt egy végtagba olykor két oltást is adnak. Ez a gyakorlat Magyarországon egyes helyeken talán még szokatlan, azonban más országokban a kötelező oltások során is van olyan alkalom, amikor egyszerre 3-4 oltást kapnak a gyermekek.

Mi lesz az iskolai oltásokkal, amelyek a járvány miatti iskolabezárások miatt elmaradtak? Újra kell kezdeni az oltási sorozatot?

Tavasszal a B típusú fertőző májgyulladás elleni oltás második részletére és a humán papillóma vírus elleni oltás második részletére került volna sor az általános iskolák 7. osztályában. Ezeket a védőoltásokat az iskolaorvosok fogják pótolni, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Az oltási sorozatot nem kell újrakezdeni, de fontos tudni, hogy teljes védelmet csak a komplett oltási sorozat biztosít.

Mi lesz a védőoltásokkal, ha a gyermekorvosunk netán megbetegszik?

A járvány során előfordulhat az, hogy a gyermekorvos életkora, krónikus betegsége vagy aktuális COVID-19 fertőzés miatt nem tudja majd beadni a védőoltásokat. Ebben az esetben másik orvos fogja átvenni a feladatát.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete