Baba

Ezt érdemes tudni a szeparációról és a függetlenedésről a babánál és a kisgyereknél

Újszülöttként a baba nem érzi magát független személynek, azt gondolja, hogy ő és az anyukája egyek, és nem veszi észre, hogy az előtte kalimpáló karok és lábak a sajátjai.
2022. Február 02.
Ezt érdemes tudni a szeparációról és a függetlenedésről a babánál és a kisgyereknél (Fotó: Getty Images)

Azonban a baba fizikai és szellemi fejlődése során fokozatosan rájön, hogy ő egy egyedi kis emberke, saját testtel, gondolatokkal és érzésekkel.

A baba egyéniségének kialakulása évekbe telik. Nagyjából 6-7 hónapos korában kezdi felismerni, hogy külön áll az anyukájától, aki el is válhat tőle. Általában ekkor jelentkezik a szeparációs szorongás, ami a gyermek két éves koráig is tarthat.

Ám amint egyre szociálisabbá válik, és magabiztosabb lesz abban, hogy az édesanyja vissza fog térni hozzá, ha otthagyja a bölcsődében, vagy egy bébiszitterrel, képes lesz tovább haladni, és megalkotni a saját identitását.

Hogyan fejlődik a baba egyénisége, függetlensége?

1-6 hónapos korban

A baba féléves koráig teljesen azonosul az elsődleges gondozójával. Ekkor az alapvető mozgásai és reflexei feletti kontroll megszerzésén dolgozik, és a saját identitása alakításának folyamatára még csak gondolni sem tud az első hónapokban. Számára elsődlegesen az étel, a szeretet és a figyelem szükségleteinek azonnali kielégítése a fontos.

A függetlenség első jeleit nagyjából 4 hónapos korában kezdhetjük észrevenni, amikor rájön, hogy ha sír, azzal fel tudja hívni magára a figyelmet. Ez az egyik első lépés annak megtanulásához, hogy önálló akarattal rendelkezik, és a viselkedése hatással lehet másokra.

7-12 hónapos korban

Nagyjából 7 hónapos kora körül jön rá a baba, hogy ő független az elsődleges gondozójától – ez az izgalmas mérföldkő azonban szeparációs szorongást is okozhat a számára. Azt ekkor már tudja, hogy elhagyhatja őt a szülő, de azt még nem, hogy mindig visszamegy-e hozzá.

13-24 hónapos korban

A kisgyermek ekkor abban is fejlődik, hogy megkülönböztesse magát a szülőtől és az őt körülvevő világtól. A kétéves gyermeket még mindig felzaklathatja, ha a bölcsődében vagy egy bébiszitterrel hagyják, de mostanra már gyorsabban megnyugszik, mert nagyobb biztonságban érzi magát. A tapasztalata és a fejlődő memóriája segítik abban, hogy tudja, hogy egy rövid távollét után vissza fog térni hozzá a szülő. A folyamatos szeretet és törődés megerősítette a bizalmát.

Ez a bizalom ad számára önbizalmat is az önérvényesítéshez. Az, hogy már ötödik éjszakája ugyanazt a pizsamát akarja felvenni, hogy egyedül akar beülni az autósülésbe, vagy önállóan akarja felvenni a cipőjét, mind a növekvő függetlenségének jelei.

25-36 hónapos korban

2 és 3 éves kora között a kisgyermek továbbra is küzd a függetlenségéért, és továbbra is feszegeti a határait. Valószínűleg gyakran halljuk ebben az időszakban azt, hogy “Egyedül is megy”.

Mire érdemes szülőként figyelni ebben az időszakban?

A gyermeknek biztonságos kötődésre van szüksége a szüleivel, mielőtt függetlenedni kezdene, és felfedezni a világot. A folytonos szeretettel és támogatással megalapozzuk az önbizalmát, amire szüksége van ehhez. Már újszülött korától kezdve azonnal reagáljunk a sírására, etessük meg, amikor éhes, cseréljük le a pelenkát, amikor piszkos, mosolyogjunk rá és beszélgessünk vele, amikor ébren van.

Ahhoz, hogy jobban megértse az elválást, akár játszhatunk is a babával. Segíthet a kukucsozás, vagy ha elrejtünk egy játékot egy takaró alá, majd közösen megtaláljuk.

A függetlensége fejlesztéséhez a gyermeknek feszegetnie kell a határait és felfedeznie a környezetét, amihez biztosítsunk neki biztonságos környezetet otthon. Ahelyett, hogy minden alkalommal nemet mondanánk, ha valamilyen veszélyes dolgot akar megfogni, tartsuk inkább távol ezeket a tárgyakat.

Ösztönözzük a függetlenségét és a növekvő önérzetét azzal, hogy választási lehetőséget biztosítunk neki olyan dolgokban, amiket egyedül is megtehet. Például azzal, hogy két ruha, vagy három uzsonna opció közül választhat, önállóan ihat a poharából, vagy összegyűjtheti a játékait egy dobozba a rendrakáskor.

Ne felejtsük el, hogy attól még, hogy kezdi próbálgatni a függetlenségét, a gyermeknek továbbra is szüksége lesz a szülők megnyugtató szeretetére, és továbbra is vágyik a folyamatos gondoskodásra. Bátorítsuk, amikor egyedül szeretne valamit megpróbálni, és támogassuk, amikor megnyugtatásért szalad vissza hozzánk. Erre még sokáig szüksége lesz.

Forrás: babycenter.com