Baba

Ezért olyan különlegesek a novemberi babák

Ha novemberre vagy kiírva, vagy novemberi születésű a gyermeked, az a jó hírünk, hogy igazán szerencsés a kicsi. A babák születési hónapja hatással van az életükre - mutatunk néhány okot, a novemberi születésűek miért is olyan különlegesek!
2019. November 04.
Ezért olyan különlegesek a novemberi babák (Fotó: iStock)

Nagyobbak mint a nyári babák

Az ősszel született babák általában nagyobbak születésükkor, mint a nyáriak. A Harvard kutatása szerint születésükkor hosszabbak, 7 éves korukban pedig nehezebbek, mint a nyáron született gyerekek.

Valószínűleg jók lesznek a sportokban

Az iskolás korú gyerekek atlétikai képességeinek felmérésére készült kutatások szerint a novemberi gyerekek a legügyesebbek az atlétikai sportágakban. Akiknek ilyenkor van a születésnapjuk, 10-15%-kal jobban teljesítettek, mint a más időszakban született gyerekek.

Korábban van náluk lámpaoltás

Egy érdekes kutatás azt vizsgálta, mikor fekszenek le a különböző évszakokban született gyerekek: ebből kiderült, hogy az ősszel és télen született gyerekeknél korábban van a lámpaoltás, mint a tavaszi és nyári születésűeknél. A novemberi babák tehát nem éjszakai baglyok – ez jó hír a szülőknek, akik már most fáradtak.

Gyakori közöttük a balkezesség

A Bécsi Egyetem felmérése szerint a novemberben és a januárban született fiúk között vannak a legnagyobb arányban a balkezesek. A kutatás során 13 ezer főt vizsgáltak, és kiderült, hogy a nők 7,5%-a, a férfiaknak pedig a 8,8%-a balkezes. A férfiak születési dátumát vizsgálva rájöttek, hogy a balkezes férfiak között nagyon gyakori a novemberi és a januári születésnap.

Kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre

Az Egyesült Királyságban végeztek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a novemberi születés csökkenti bizonyos immunrendszerrel összefüggő betegségek kialakulásának esélyét, mint például a sclerosis multiplex. Úgy gondolják, ennek köze lehet a magasabb D-vitamin szinthez a terhesség alatt, amelyet az okoz, hogy a baba a napsütéses nyári hónapokat a pocakban töltötte.

Valószínű, hogy magasabb életkort élnek meg

A Chicagoi Egyetem kutatása szerint a novemberi születésűek nagyobb eséllyel érik meg a 100. születésnapjukat, mint a más hónapban születettek. Az Oxfordi Egyetem idegtudósa, Russell Foster szerint az, hogy meddig élünk, milyen magasak vagyunk, milyen jól teljesítünk az iskolában, milyen felnőttként a testtömeg-indexünk, inkább baglyok vagyunk-e vagy pacsirták, hogy fogunk fejlődni, illetve a betegségeink egy része bizonyos mértékben kapcsolatban van azzal, hogy mikor jövünk világra.(Cikk forrása: mother.ly)Kapcsolódó írásaink: