Baba

Ezért marad ki a mászás egyes gyerekeknél

Minden babánál eljön az a nap, hogy el akar jutni A pontból B-be, másnap pedig apró karjaival és lábacskáival már mászik is át a nappalin. Nagyon izgalmas mérföldkő ez, ám néhány babánál teljesen kimarad.
2020. Március 14.
Ezért marad ki a mászás egyes gyerekeknél (Fotó: Getty Images)

Miért van az, hogy néhány baba egyszerűen átugorja a mászást, és rögtön sétálni kezd? Ez azt jelenti, hogy a baba csodagyerek? Vagy egy jövendőbeli élsportoló? Ne szaladjunk annyira előre!

A gyerekorvosok egyetértenek abban, hogy vannak gyerekek, akik egész egyszerűen soha nem másznak, és ennyi. Dr. Gina Posner gyermekgyógyász elmondta a Romper.com portálnak, hogy általánosságban valamiféle mászással legalább próbálkoznak a kicsik, de van, aki egész egyszerűen soha nem mászik, mert minden gyermeknél eltérő módon jelentkezhetnek a motoros képességek mérföldkövei.

Tehát akik kihagyják a mászást, azok nem számítanak különlegesebbnek, mint más gyermekek. Dr. Danelle Fisher gyermekorvos szerint ez inkább azt jelenti, hogy megtalálták az egyensúlyukat, ami segített nekik felállni és járni, ezért ugrották át a mászás mérföldkövét. A mászás alapvetően az első lépés a járás felé, de néhány babának nem tetszik, hogy a padlón kússzon, vagy egész egyszerűen csak jobban érdeklődnek a séta iránt. Úgy látja, ennek is van egy nagyon logikus oldala: ha a gyermek átugorja a mászást, kisebb az esélye, hogy sérüljön a térde.

Korábban voltak olyan elméletek, hogy ha egy gyermek átugorja a mászást, az később fejlődési problémákkal járhat, de mindkét szakember egyetért abban, hogy ez nincs így. Ez egy régi elmélet, és sok olyan gyermek van, aki kihagyta a mászást, mégsem okozott ez problémát a fejlődésükben. Dr. Fisher szerint a későbbi tanulási problémákkal kapcsolatos félelem pedig csak akkor lenne megalapozott, ha sok más fejlődési mérföldkő késik. Úgy véli, az ad inkább okot az aggodalomra, ha a nyelvi és szociális készségekkel, illetve a finommotoros képességekkel is problémája akad a gyermeknek.

Tehát az, ha egy gyermek kihagyja a mászást, a leggyakrabban semmi egyebet nem jelent, mint hogy a gyerekek néha azt csinálják, amit szeretnének, ami nekik jobban esik. Mint minden gyermek, úgy a fejlődési mérföldkövek is lehetnek eltérőek, ezért van, aki kihagyja ezt az állomást.

(Cikk forrása: romper.com)