Baba

Ezért lehet érdemes rágózni császármetszés után

Meglepő módszer, de érdemes lehet egy csomag rágót is a kórházi csomagodba tenned.
2021. Október 19.
Ezért lehet érdemes rágózni császármetszés után (Fotó: Getty Images)

A szülés utáni első széklet sokaknál nem jön könnyen, és fájdalommal is járhat. Függetlenül attól, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel történt a szülés, többféle módszerrel lehet próbálkozni, hogy könnyebben menjen, de a császármetszés esetén még tovább tarthat, hogy a belek ismét tegyék a dolgukat.

A hasi műtét miatt a belek átmenetileg leállíthatják a normál izomösszehúzódásokat. A mother.ly internetes portál szerint ezek a hatások néhány napig tarthatnak, miközben jelentősebb diszkomfort érzést, puffadást, hányást, székrekedést, görcsöket, étvágytalanságot okozhatnak az anyának.

De a portál szerint segíthet egy csomag rágógumi hozzáadása a kórházi csomag tartalmához. Több nagy metaanalízis, melyek nők ezreinek bevonásával készültek, úgy találta, hogy azok az anyák, akik rágóztak a császármetszés után, hamarabb tudtak szellenteni és székletük is előbb volt, mint azoknak, akik nem rágóztak.

A rágózás az “ál-étkezés” egyik formája, amely a valódi evést utánozza, de közben sem étel sem ital nem emésztődik meg vagy szívódik fel. Serkenti a nyáltermelést, így csökkenti a műtét utáni szájszárazságot, és felébreszti a beleket, hogy mozgassák a dolgokat. Azok az anyák, akik rágóztak, több mint 10,5 órával csökkenthették az időt, amíg tudtak szellenteni, és átlagosan 9 órával hamarabb volt székletük. Általánosságban pedig kevésbé volt kényelmetlen érzésük a folyamat során, és rövidebb volt a kórházi tartózkodásuk.

A rágózásra vonatkozó pontos ajánlásokat nem fogalmaztak meg, és minden tanulmány kissé eltért abban a tekintetben, hogy az édesanyák mikor kezdtek rágózni (közvetlenül a császármetszés után vagy legfeljebb 12 órával azt követően), hogy mennyi ideig rágóztak (15-60 perc közötti idő), és hányszor rágóztak naponta (3-6 alkalom).

A portál szerint amellett, hogy serkenti a bélmozgást, a cukormentes rágógumi, amelyet cukoralkoholokkal édesítenek, különösen hatékonyan gyorsítja a beleket és a kórházból való hazajutásig eltelt időt. Az édesítésre használt cukoralkoholokat, mint a xilitolt és a szorbitot a bélben lévő baktériumok erjesztik, és így több bélgázt termelnek. Továbbá vizet vonhatnak a belekbe, hashajtó hatást kifejtve, ami felgyorsítja a székelést.

Annak ellenére, hogy a császármetszés utáni rágózás egy non-invazív és gyógyszermentes mód a bél újraaktiválására, néhány tanulmány arra figyelmeztet, hogy sok más hasi műtét esetében ez nem kockázatmentes, mivel a rágás fizikai folyamata elnyomja a rövidtávú étvágyat, ami csökkentheti az igényt a normál étrend újra elkezdésének, vagy fennállhat a fulladás kockázata.

Valamennyi vizsgálatot magas elfogultság-kockázatúnak minősítettek, mert a legtöbb eredményt a résztvevők maguk jelentették, ezért több sok résztvevős randomizált, kontrollált vizsgálatra van szükség az eredmények megerősítéséhez.

De addig is, a rágózás valószínűleg nem ártalmas, ezért érdemes tenni egy csomag rágógumit a táskába.

Forrás: mother.ly