Baba

Ezért jó a babának, ha anya sok teljes kiőrlésű ételt eszik a szoptatás alatt

Megtalálták azt az aminosavat, ami szerepet játszik a szoptatás elhízásra gyakorolt kockázatcsökkentő hatásában.
2021. Április 07.
Érdemes odafigyelni a táplálkozásra a szoptatás alatt is Fotó: Getty Images 

A kutatók felfedeztek egy betain nevű fehérjét, amely a teljes kiőrlésű élelmiszerekben található. Vizsgálataik során észrevették, hogy azok az édesanyák, akik sok teljes kiőrlésű élelmiszert fogyasztanak, azoknak az anyatejében is több betain található, s az ilyen tejet fogyasztó gyerekeknél ritkábban fordul elő elhízás – írja a Medicalxpress.

Az összefüggés igazolásra egérkísérletet is végeztek a tudósok. A résztvevő anyaegerek egy csoportjának extra betaint adtak, ezzel megemelték a tejben található betainszintet. Azt találták, hogy azok az egerek, akik újszülött kortól betainban gazdag tejet fogyasztottak, azok kisebb eséllyel híztak el, valamint átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb volt a testsúlya a “betainos egereknek”, mint azoknak, akik nem kaptak többet a különleges aminosavból. A hatás felnőttkorban is megmaradt.

Találtak arra is magyarázatot, miként csökkenti az elhízás kockázatát a teljes kiőrlésű élelmiszerekben található betain. A szóban forgó aminosav hatására nő az Akkerrmansia elnevezésű bélbaktérium szintje, amely embereknél és állatoknál egyaránt csökkenti az elhízás esélyét.

Mire figyeljünk az étkezés kapcsán a szoptatás során?

A legfontosabb, hogy szoptatás alatt változatosan táplálkozzunk, és válasszuk az egészséges alternatívát: a teljes kiőrlésű pékárun, tésztán túl fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket, magokat. A kalciumbevitelt a tejtermékeken túl tudjuk biztosítani többek között spenóttal, brokkolival, mandulával, hallal is. Vaspótlásban nemcsak a húsok lehetnek a segítségünkre, hanem a tojás, az olajos magvak, a mazsola, a teljes kiőrlésű gabonafélék is.Nyugodtan fogyaszthatunk hüvelyeseket, káposztaféléket – nem bizonyított, hogy a “puffasztó” ételek okoznak a kicsiknél hasfájást, kellemetlen tüneteket. Szintén tévhit, hogy egyes ételek fokozzák a tejtermelést – lásd köménymagos leves, madártej. 

Nagyjából 500-650 többlet kalóriára van szükség a szoptatás alatt – ez mozgásmennyiségtől függően nagyjából napi 2200-2460 kalóriaszükségletet jelent. Ha fogyókúrázunk, akkor nagyon fontos a mértéktartás: figyeljünk arra, hogy 1800 napi kalóriaszint alá semmiképp se menjünk, és ne lépje túl a fogyás mértéke a heti fél kilót.Nagyon fontos, hogy eleget igyunk. Általában a folyadékbevitel 20-30 százalékát visszük be a táplálékkal, és a maradék 70-80 százalékot folyadékkal (vízzel, teával, gyümölcslével, kávéval). A normál 2 liter folyadékigényen felül be kell vinni pluszban annyit, ami a tej termeléséhez szükséges – ez körülbelül extra 7 dl-t jelent.