Baba

Ezért eszik meg egyes anyák a méhlepényt

Bár tudományosan nem bizonyított, a méhlepény elfogyasztása feltehetően növeli az anyatejtermelést és csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát. Sok nő pedig a méhlepény elfogyasztásának vitalizáló hatásáról számol be.
2021. Október 05.
Vannak anyák, akik szülés után megeszik a méhlepényt (fotó: Getty Images)

A különböző korok és kultúrák eltérően viszonyulnak ahhoz, mit is kéne csinálni a méhlepénnyel a szülés után, milyen ereje, milyen hatása van vagy éppen mit szimbolizál.

Vannak, akik turmix formájában elkortyolják a méhlepényt, mások tabletta formájában fogyasztják el (szakembereket bíznak meg a placenta tabletta elkészítésével).

Számos kultúrában, például Olaszország és Vietnám egyes részein, hagyományosan alkalmazzák ezt a gyakorlatot, azaz a méhlepény megevését. A placentát a hagyományos kínai orvoslásban is használják.

Az állatvilágban is megfigyelhető a placenta elfogyasztása, a legtöbb emlős szülés után megeszi a méhlepényt.A méhlepény feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot. Olyan hormonokat is termel, amelyek segítenek fenntartani a terhességet.

Ugyanakkor napjainkban vitatott a méhlepény elfogyasztása, nem teljesen tisztázott, hogy hasznos-e egyáltalán. Az ellenzők többek között azzal érvelnek, hogy a méhlepény tablettaként elfogyasztva nem szabályozott és az anyák nem lehetnek teljesen tisztában azzal, hogy mit vesznek magukhoz.

(Cikk forrása: pregnancyvideo.net)