Baba

Ezért borulhat fel a baba bélrendszerének egyensúlya

A Kaliforniai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a mostani újszülöttek nagyrészének bél-mikrobiomjában - a bélben található jó és rossz baktériumok egységében - nincs meg az egészséges egyensúly.
2018. Augusztus 21.

Felborult egyensúly

Az utóbbi időben az egyes generációk szervezetében fokozatosan változott a bél-mikrobiom, melynek eredményeként a mai újszülöttek egy részének bélrendszeréből eltűntek kulcsfontosságú jó baktériumok, így lehetővé téve a rossz baktériumok dominanciáját. Ez az állapot olyan problémákra hajlamosíthat, mint a kólika, az ekcéma, az allergiák, az asztma vagy az elhízás. A babák bélrendszerének éppen ezért különleges figyelemre van szüksége.

Az anyától kapjuk a baktériumok nagyrészét

A babák bélrendszere születésük előtt még teljesen steril, és az első baktériumokat csak a szülés folyamán gyűjtik be, sokat közvetlenül az anya bél-mikrobiomjából. Ezek között van néhány rossz baktérium – mint az E. coli, a Staphylococcus vagy a Streptococcus -, míg a többi jótékony hatású baktérium. A jó baktériumok egy bizonyos törzsét – melyet az édesanyától kaphat meg a csecsemő – B. infantisnak neveznek: ez a baktériumtörzs nagyon különleges, az anyatej bizonyos speciális szénhidrátjait a baba csak ezek segítségével tud megemészteni, hiányában pedig azok emésztetlenül áthaladnak a szervezetén. Ha a baba meg tudja emészteni, ezek a szénhidrátok segítik magát a B. infantis baktériumtörzs növekedését is, fenntartva az egyensúlyt a rossz baktériumokkal szemben. Éppen ezért fontos, hogy a B. infantis már szüléskor átkerüljön az édesanyától a gyermek szervezetébe.

Betegségekre hajlamosíthat a hiánya

A kutatók azonban kimutatták, hogy a B. infantis három generáció óta hiányzik egyre több emberből: ennek az olyan modern – és természetesen szükséges – orvosi eljárások lehetnek a hátterében, mint a császármetszés, az antibiotikumhasználat, vagy például a tápszeres etetés. Mivel az 1980 után születettek közül sokan nem rendelkeznek ezekkel a jó baktériumokkal, így azokat nem tudják továbbadni a gyermekeiknek sem: egy, az USA-ban végzett kutatás szerint 10 csecsemőből 9 esetben kimutatható a baktériumtörzs hiánya.

Ennek hatására a csecsemő a csecsemő bél-mikrobiomjának egyensúlya akkora mértékben felborulhat, amelynek rövid- és hosszútávú egészségügyi következményei is lehetnek. Ha pedig a baba első hat hónapjában ha a bélrendszerében a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, az akár különböző autoimmun betegségek kockázatát is növelheti.

Szerencsére létezik már olyan babáknak készült probiotikum, amellyel pótolható a B. infantis törzs: egy klinikai vizsgálat szerint azoknak a babáknak, akik naponta egyszer, anyatejjel elkeverve kaptak a probiotikumból, 100%-osan helyreállt a bélrendszere, és 80%-kal csökkent a bél-mikrobiomban a rossz baktériumok száma. Szülőként érdemes a gyermekünk bélrendszerére jobban odafigyelnünk az első időkben is, és ha szükséges, pótolni a B. infantist.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: