Baba

Ezért betegek gyakrabban a gyerekek

A csecsemők és kisgyerekek immunrendszere még rendkívül feledékeny és fejletlen, ezért gyakrabban lesznek betegek is.
2018. Július 09.
Ezért betegek gyakrabban a gyerekek

Míg egy felnőtt évente átlagosan 2-4 alkalommal betegszik meg, egy gyerek esetében nem ritka, hogy dupla annyi fertőzést kap el – sőt, az orvosok szerint évi 8-12, könnyen gyógyuló fertőzés elfogadható, sőt hasznos.

A korai immunrendszer

A gyerekek immunrendszere közel sem annyira erős, mint a felnőtteké, a csecsemők még fejletlen immunrendszerrel születnek. Ahogy egyre idősebbek lesznek, a gyerekek immunrendszere is úgy erősödik, és mire elérik a korai tinédzser éveiket, nagyjából 12-14 éves korukra lesz hasonló ellenállóképességük a felnőttekéhez. Az élet első hónapjaiban szinte alig fordul elő komolyabb fertőzés, pedig a babák immunrendszere még nagyon éretlen és esendő: ennek oka, hogy az édesanya a 32-34. héttől kezdve átadja a magzatnak a méhlepényen keresztül azokat a védőanyagokat, amelyek születése után védelmet nyújtanak a számára a kórokozóktól, néhány hónapos koráig. Az anyatejen keresztül, a szoptatás során kerülnek át az immunrendszer építő sejtjei, illetve a fertőzésekkel megküzdeni képes molekulák az anya szervezetéből a babáéba. Éppen ezért az első időszakban a szoptatás az egyik fő eszköze annak, hogy a babát olyan egészségesen tartsuk, amennyire csak lehetséges.

Miért kapnak el minden nyavalyát a kicsik?

Ahogy a gyerekek egyre nagyobbak lesznek, egyre több vírussal és baktériummal kell szembenézniük. Bár szülőként nagyon rossz érzés, ha gyermekünk lázas, náthás, beteg, de annak, hogy a fiatal immunrendszere tanuljon és erősödjön, ez a természetes velejárója. Ez a folyamat éveket vesz igénybe, ezért jellemző az óvodás, kisiskolás korú gyermekekre, hogy szinte minden betegséget elkapnak, amely a közösségben felüti a fejét.

Így működik a gyerekeknél az immunrendszer

Az immunrendszer szervekből, szövetekből, sejtekből és fehérjékből áll, az elsődleges szerepe pedig az, hogy a szervezetbe belépő idegen anyagokat felderítse és eltávolítsa. A gyerekek esetében ugyanez a működési mechanizmus zajlik le, azonban a fiatalabb, éretlenebb immunrendszernek több időbe telik, amíg felfedezi a szervezetbe jutott idegen anyagokat, kórokozókat.A vidéken felnövő, állatokkal körülvett gyermekek nemcsak a betegségeket gyűrik le könnyebben, de mentálisan is erősebbek lehetnek és jobban meg tudnak küzdeni a stresszel – derült ki egy kutatásból.

Így ha egy gyermek első alkalommal találkozik például egy vírussal vagy baktériummal, akkor az immunválasz nem olyan gyors, vagy olyan erős, mint egy felnőttnél. Ezért hajlamosabbak a gyakoribb megbetegedésre a gyerekek, akiknek még nincs sok “fertőzési tapasztalatuk”.Idővel azonban egyre több vírussal és baktériummal fog majd találkozni a szervezetük, így az immunrendszerük megtanulja könnyebben és gyorsabban felismerni és legyőzni ezeket a kórokozókat. Ez az oka annak is, hogy egyes fertőző betegségeket kétszer nem kaphatunk el, hiszen az ismert vírust már könnyen leküzdi a szervezet.

Speciális támogatás – a védőoltások

A kisbabák és a gyerekek számára a védőoltások segítenek az egyes, speciális fertőzések elleni védekezőképesség kialakításában. Ezeknek a betegségeknek a nagy része nagyon komoly, akár halálos szövődménnyel is járhat, ezért van fontos szerepe az oltásoknak, nemcsak az egyén, hanem a vele együtt élők szempontjából is. A védőoltás magához a fertőzéshez hasonló immun-reakciót vált ki az oltott szervezetében, így tünetek nélkül, vagy csak nagyon enyhe reakcióval tanítja meg az immunrendszer számára az adott kórokozóval szembeni védekezést.(Cikk forrása: avogel.co.uk)Kapcsolódó írásaink: