Baba

Ezért alszik jobban a baba, ha sokat levegőzik

Amikor a baba alig hajlandó aludni, a szülők szinte bármit megtennének, hogy ez változzon. Népszerű trükk kivinni a babát egy kicsit, egy rövid sétára, hogy jobban aludjon.
2021. Január 21.
Jobban alszik a baba, miután kint volt? (Fotó: Getty Images)

A friss levegőről és a napfényről is úgy tartják, hogy kissé álmosabbá teheti a babát. De valóban segíthet ez a tipp, vagy túl szép, hogy igaz legyen?

A Romper.com egy 2004-es, a Journal of Sleep Research folyóiratban megjelent kisebb tanulmányát idézve azt írja, hogy a tudomány szerint ez lehetséges. A tanulmány 56, 13 hetesnél fiatalabb baba bevonásával készült, és a kutatók vizsgálták, milyen kapcsolat van a nappali fénynek való kitettség és az éjszakai alvás között. Megállapították, hogy azok a babák, akik jól aludtak éjszaka, dupla annyi időt töltöttek napfényben, mint azok, akik nem aludtak olyan jól. A kutatók úgy vélik, hogy a babák, akik több időt töltöttek odakint, hamarabb kialakították a cirkadián ritmusukat.

Britanny Ferri foglalkozási terapeuta szerint ennek az eredménynek van értelme. Elmondta a portálnak, hogy a cirkadián ritmus, a belső óránk számos dologra hatással van, többek között a hangulatra, az étvágyra és az alvásra is. A jó alvás pedig a szervezet természetes melatonin termelésétől függ. “A reggeli fény – a nappali fénnyel együtt – rendszeresíti az alvási szokásainkat azáltal, hogy este korábban elálmosodunk. A reggeli fénynek való kitettség hatással van az éjszakai melatonin termelődésére. Mivel ez általában 18-19 óra körül történik, logikusnak tűnik, hogy segítené a babák elalvását, mivel általában ez a lefekvési idejük”- mondta a portálnak a szakember.

Miért jó, ha rendszeresen kiviszik a szabadba a babát?

Ha a babát minden nap kiviszik egy rövid időre levegőzni, annak egyéb előnyei is lehetnek. Dr. Tanya Altmann gyermekorvos, és a Your Baby’s First Year (A kisbabád első éve – a szerk.) című könyv 5. kiadásának szerzője és főszerkesztője szerint a napfény és a friss levegő jót tesz a babának és a kisgyerekeknek, ezért szokta javasolni, hogy páciensei is naponta töltsenek időt a szabadban, amíg nincs túl meleg vagy hideg. A szakember szerint ez segít támogatni az immunitást és az alvást, és ahogy a gyermek növekszik, a fizikai aktivitást is.

Arra kell figyelni, hogy a baba és a kisgyermek is az időjárásnak, a hőmérsékletnek megfelelően legyen felöltöztetve, és csomagoljunk el minden szükséges holmit, amellyel megvédhetjük őket a hideg és a meleg időjárástól.

Ha valaki nem tud minden nap kimenni a babával, Altmann azt javasolja, hogy a szülő próbálja meg a babát a lakásban a közvetett reggeli és délutáni napfénynek kitenni – ez is segíthet, hogy a pici megtanulja a nappal és az éjszaka közti különbséget, és az esti rutinhoz is hozzájárulhat.

Segíthet a lefekvés előtti rutin

Ferri pedig egy egyszerű esti, lefekvés előtti rutin kialakítását javasolja: a szakember szerint “ez megkönnyíti a baba elalvását is, mert tudja, hogy mire számíthat, és fokozatosan megnyugodhat az alváshoz”.

Hasznos lehet egy egyszerű, megnyugtató lefekvés előtti rutin, ami közös időtöltés is a babával – írja az NHS.uk. Ez állhat a fürdetésből, pelenkázásból és az éjszakai ruhába való felöltöztetésből, a baba ágyba fektetéséből, meseolvasásból, a szoba fényeinek tompításából, jó éjt pusziból és ölelésből, altatódalból, stb. Ahogy a gyermek idősebb lesz, később is hasznos lehet tartani az esti rutinokat, amikor megnyugodhat – mert a túl sok inger lefekvés előtt árthat az alvásnak. Jó lehet ilyenkor valamilyen nyugodtabb tevékenység, például az esti mese olvasása.

Mennyi a babák és a kisgyerekek napi alvásigénye?

Az amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány (National Sleep Foundation – NSF) alapján az ajánlott alvásmennyiség a babák és kisgyerekek számára: 0-3 hónapos korban 14-17 óra, 4-11 hónapos korban 12-15 óra, 1-2 éves korban 11-14 óra, 3-5 éves korban 10-13 óra.