Baba

Ezért álltam át a környezetkímélő mosásra

A gyermekem születése előtt rám is hatottak a színes flakonok, a különböző, mesterséges illatanyagokkal csábító mosószerek. Azonban amikor várandós lettem, ezek a háttérbe szorultak.
2019. Május 21.
Ezért álltam át a környezetkímélő mosásra

Magamon és több ismerősömön is tapasztaltam azt a közhellyel felérő bölcsességet, miszerint a gyermek megváltoztatja az embert. Nálam például a környezettudatosság azóta egyre nagyobb szerepet kap – persze biztosan az is közrejátszik, hogy az elmúlt időszakban egyre többször kondították meg a vészharangot, no meg gombamód nőnek a zero waste webáruházak is. De ez legyen a legnagyobb baj, hogy trendi a környezetvédelem, a hulladékmentesség.

Amikor várandós lettem és eljött az ideje annak, hogy a megörökölt/ajándékba kapott babaruhákat kimossam, elkezdtem kutatni, olvasni: vajon milyen mosószer a legjobb az érzékeny bababőrnek? Tudtam, hogy a korábban használt, brutál erős illatú mosószerektől és öblítőktől búcsút fogok venni (ma már nem is értem, magamnak miért használtam), de tele voltam kérdőjelekkel, mire is váltsam le őket? Több cég készít “bababarát”, “szenzitív” megjelölésű termékeket, de ezek felé nem volt meg a bizalmam. Azt szerettem volna, ha az újszülött kisbabám érzékeny bőre minél kevesebb kemikáliával érintkezik.

A tervem egyébként az volt, hogy úgy nagyjából a babám egyéves koráig az ő holmijait szigorúan külön mosom, utána már a mi ruháinkkal együtt teszem be a cuccait a gépbe, és akár vissza is térek majd a korábban bevált öblítőkhöz. Az élet azonban ezt felülírta, hiszen csupán pár hónapos volt a kislányom, amikor kiderült, hogy ekcémás, így azóta fel sem merült, hogy “visszaváltsam” a mosószereket. De ne rohanjunk ennyire előre.

Tehát még bőven kutattam, mivel is kellene mosnom, amikor teljesen véletlenül belefutottam egy boltban egy zacskó mosódióba. Már az is tetszett, hogy nem műanyagba volt csomagolva, aztán utána is olvastam. Engem meggyőzött a különböző fórumokon leírt rengeteg pozitív vélemény, és az, hogy ez egy teljesen természetes anyag, mindenféle mesterséges vegyi anyag nélkül, így bátran lehet használni az újszülöttek ruháinál is. A környezettudatosságom csak később erősödött, így az sem utolsó szempont, hogy könnyen lebomlik, így nem terheli a környezetet. Olcsó, és egyszerű a használata, egy zacskó tényleg nagyon sokáig elég.

És hogy mennyire hatásos?

Nagyon. A színes ruhákat nem fakította, a fehérek pedig, bár nem feltétlenül lettek vakító fehérek, de ezen némi nátrium-perkarbonát tud segíteni.

30-tól 60 fokig vegyesen mosom a ruháinkat, és a foltokat nagyon szépen kiveszi, bevallom, nekem ennél sokkal több nem is kell.

Ami furcsa volt elsőre (és másodikra és harmadikra), hogy búcsút kellett mondani a különböző illatoktól, de meg lehet szokni. Bár aki ragaszkodik az illatos ruhákhoz, annak van egy jó hírünk: a mosóparfüm pont ezt a célt szolgálja! Elég egy nagyon keveset beleönteni a mosógép tartályába ahhoz, hogy mosás után ismét illatozzanak a ruháink. Érdemes szétnézni alaposan, hiszen kapható olyan mosóparfüm is, ami nem csupán illatozik, hanem az öblítőhöz hasonló lágyító anyagot is tartalmaz, csak ez környezetbarát és egészséges is.