Baba

Ezekre figyelj tápszerkészítésnél

Fontos, hogy mindig a baba életkorának és igényeinek megfelelő tápszert válasszunk. És még van néhány nagyon lényeges szempont a tápszeres táplálással kapcsolatban.
2020. December 01.
Ezekre figyelj tápszerkészítésnél (fotó: Getty Images)

Ha tápszerrel tápláljuk a babát, akkor a tápszert általában a házi gyermekorvos írja fel, de ma már recept nélkül is kapható tápszer a gyógyszertárakban. Nagyon fontos, hogy ha recept nélkül vásárolunk tápszert, akkor is kérjük ki az orvos vagy a védőnő tanácsát.

Minden esetben a baba korának és egyéni igényeinek megfelelő tápszert válasszunk – írja  gyogyhirek.hu.

Mit ellenőrizzünk a tápszer csomagolásán?

Magyarországon a tápszerek minőségét szigorú jogszabályok szabályozzák. Mindig ellenőrizzük le, hogy a megfelelő tápszert vásároltuk-e. Ellenőrizzük a termék csomagolásának sértetlenségét és a szavatossági időt is. Ha bármelyik nem megfelelő, akkor nem használjuk fel a terméket. Felbontás után 30 napon belül fogyasztható a tápszer, ezután ki kell dobni, a maradékot is.

Tápszerkészítés

Minden dobozon megtalálható a pontos elkészítési mód és adagolási mennyiség. Ettől ne térjünk el.

Az elkészítésnél figyeljünk a higiéniás szabályok betartására: sterilizáljuk a cumisüveget, és tartsuk be a tárolási szabályokat is az előírtak szerint.Tápszerkészítés előtt alaposan mossunk kezet, biztosítsunk tiszta felületet és eszközöket.Forraljunk fel vizet, majd hűtsük vissza kb. 40°C-ra. Kaphatóak olyan ásványvizek, melyeket kifejezetten gyermekeknek készülnek és forralás nélkül, melegítve készíthetünk belőle tápszert, azonban itt is figyeljünk rá, hogy felnyitás után 24 óráig adható forralás nélkül, utána ezt is szükséges felforralni és visszahűteni.A felforralt majd visszahűtött vizet a cumisüvegbe vagy etetőpohárba öntjük, majd a tápszer csomagolásában található mérőkanállal kimérjük a port és beletesszük a vízbe, és egy tiszta kanállal összekeverjük az elegyet, esetleg összerázzuk, miután ráhelyeztük a tetejét a cumisüvegre.Hogy elég meleg-e a tápszer azt legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük le, ha a csuklónk belső felére cseppentünk belőle. A fogyasztási hőmérséklet egyébként kb. 37°C-on megfelelő. Többféle eszköz is kapható, amivel megállapítható, hogy megfelelő hőmérsékletű-e a tápszer. Amit semmiképp ne tegyünk: ne igyunk, ne nyúljunk bele az üvegbe. Ha túl meleg a tápszer, akkor hideg víz alá tartva az üveget hűtsük le, ha pedig túl hideg, akkor forró vízbe állítva melegíthetjük.Ha megmarad a tápszerből etetés után, akkor hűtőben, lezárva, 24 órán belül egyszer újramelegítve felhasználható. Ha még ekkor is marad belőle, akkor ki kell önteni.Miután megetettük a babát mossuk el és fertőtlenítsük, sterilizáljuk az eszközöket. A következő használatig tiszta kendővel letakarva vagy egy tiszta edényben tároljuk.

Forrás: gyogyhirek.hu