Baba

Ezek a szülés utáni vérzés szakaszai

A szülés utáni vérzés jóval a kórházból hazaindulás után is eltarthat. Milyen szakaszai lehetnek a szülés utáni vérzésnek? Mit érdemes tudni a gyógyulási folyamatról?
2022. Február 16.
Ezek a szülés utáni vérzés szakaszai (Fotó: Getty Images)

Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel hozod világra a kisbabádat, biztosan tapasztalni fogod a szülés utáni vérzést (lochia). Ugyan úgy tűnhet, mintha nagyon sok vér távozna ekkor, azonban a valóságban csak kisebb mennyiségű a vérveszteség. “Egy normál hüvelyi szülés esetén a vérveszteség nagyjából 500 cm, a császármetszésnél pedig 1000 cm3” – mondta el Dr. Daniel Roshan vezető szülész-nőgyógyász, és magas kockázatú anyai-magzati specialista a romper.com portálnak.

Mire számíthatunk a vérzést tekintve a szülés utáni időszakban?

1-4. nap: lochia rubra

A szülés utáni vérzés menstruációnak tűnhet, de ez valójában különböző szövetekből, folyadékokból és vérből áll. A szülés utáni legnehezebb folyás a lochia rubra, ami általában 3-4 napig tart. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesznek a hálós kórházi bugyik és a nagyméretű betétek.

5-26. nap: lochia serosa

Nagyjából egy héttel a szülés után észreveheted, hogy a vérzés megváltozik. Nemcsak az erőssége lett valamivel normálisabb, de már nem is annyira sötét vörösesbarna a színe. A szülés utáni vérzés második szakasza a lochia serosa, amit úgy szoktak leírni, mint ami egy szabályos menstruációhoz hasonlít az erőssége és a színe tekintetében. A kutatók szerint három hétig is eltarthat, és a színe a sötétvörösről változik rózsaszínre, barnára, vagy barnás-rózsaszínes árnyalatúra.

27-42. nap: lochia alba

Ez a szülés utáni vérzés utolsó szakasza, ami sokkal enyhébb, mint az előző fázisai voltak, a színe pedig sárgás/fehéres lehet. Ebben a fázisban is tanácsos betétet használni, nem tampont – a tamponnal javasolt várni a 6 hetes szülés utáni kontrollig, hogy megbizonyosodhass arról, hogy meggyógyultál, és biztonságos a használata.

A 6 hetes kivizsgálásra már valószínűleg eláll a vérzés, de előfordulhat, hogy valakinek ennél hosszabb ideig is eltart. “Néhány édesanya, aki szoptatja a babát, akár 12 hétig is tapasztalhatja a vérzést” – mondta el a portálnak Dr. Cynthia Flynn szülész-nőgyógyász.

A vérzés része a szülés utáni felépülésnek, mivel a szervezet belülről kifelé gyógyul. De előfordulhatnak olyan esetek, amikor a vérzés problémát okozhat. “A szülés után a nők vérrögöket, vagy nagyon erős vérzést is tapasztalhatnak, ami miatt óránként többször kell betétet cserélniük” – magyarázta Dr. Roshan. Egy tanulmány szerint a súlyosnak tűnő vérveszteség a visszamaradt méhlepény következménye is lehet. A visszamaradt méhlepényt el kell távolítani, és ez segíthet a vérzés szabályozásában.

Dr. Flynn azt javasolja, hogy ha a vérzés több mint hat hétig tart, erősebbé válik, vagy kellemetlen lesz a szaga, konzultáljon az édesanya az orvosával. Dr. Roshan szerint pedig ha az anya szédül, nem tud felállni, vagy túl gyorsan átázik a betét, akkor is orvoshoz kell fordulnia.

Forrás: romper.com