Baba

Ezek a szülés utáni felépülés szakaszai

A szülés utáni, posztpartum szakaszt szokás negyedik trimeszternek is nevezni. Ez az időszak az, amikor a felépülés zajlik, amikor a szervezet gyógyul, és kezd visszatérni a szülés előtti állapotokhoz.
2022. Április 10.
Ezek a szülés utáni felépülés szakaszai (Fotó: Getty Images)

A szülés utáni időszak három különálló szakaszra osztható, mondta dr. Otis Stitt szülész-nőgyógyász, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának minimálisan invazív nőgyógyászati sebészeti igazgatója a romper.com portálnak. Az pedig, hogy meddig tart a posztpartum időszak, egyénenként eltérő.

A szülés utáni időszak egyes fázisainak hossza is egyénileg különböző, és attól függően változhat, hogyan regenerálódik a test a szülés után. Vannak, akiknél az első fázis néhány óráig tart, míg másoknak ez egy-két nap is lehet, és a második és harmadik fázis szintén eltérő lehet.

Az első fázis

A posztpartumnak három fázisa van. “Az első a szülés után 6-12 órával van, majd a szülés utáni 2-4 hét, az utolsó pedig 6 hónappal a szülés után” – mondta Stitt. A szakember szerint orvosi szempontból a szülés utáni első néhány óra a legkritikusabb. A pácienseknek ilyenkor lehet vérzése vagy túlzott vérzése. Ilyenkor lehet a leginkább kockázata a magasvérnyomás és preeklampszia betegségeknek is.

A második fázis

Ezután következik a posztpartum második szakasza. “Ekkor a duzzanatok elmúlnak, a medence és a medencefenék összehúzódik, és megváltozik az anyagcsere. A szoptató anyukának továbbra is több kalóriát kell bevinniük, mint a terhesség előtt, az anyagcsere kissé csökken” – magyarázta Stitt.

A szülés utáni második szakaszban érzelmi változások is zajlanak, ezért az újdonsült szülőknek fontos figyelemmel kísérniük az érzéseiket is. “Két különböző dolog a baby blues és a szülsé utáni depresszió” – mondta el Stitt. “A baby blues általában négy-hat hét után elmúlik.” A szülés utáni depresszió azonban folytatódhat, és gyakran orvosi és mentális egészségügyi beavatkozást igényel.

A harmadik fázis

“Ekkor kezd el visszatérni a terhesség előtti állapothoz. Ez azt jelenti, hogy a test úgy érezheti, hogy teljesen visszatér a terhesség előtti érzethez.” Lehet, hogy ez nem mindenkinél van így, van, akinek a teste véglegesen megváltozhat. De Stitt szerint a szülés után az izomtónus 5-6 hónapon belül visszatér.

Hozzátette, hogy ahogyan a női test elkezd reagálni az újszülött születésére, az érzelmi és fizikai állapotok elkezdenek visszatérni a normál kerékvágásba. De a szülés utáni depresszió kockázata továbbra is fennáll.

Fontos tudni, hogy nem feltétlenül ér véget hat hónappal aszülés után a posztpartum időszak. Stitt szerint mindenki más, és a szülés módjától függően (legyen az hüvelyi szülés vagy császármetszés) másként gyógyul a test. Ez megváltoztathatja a regenerálódás idővonalát is.

Forrás: romper.com