Baba

Ez baby blues vagy depresszió?

Az anyává válás mind fizikai, mind mentális szinten hatalmas változás, amelyet nem egyszerű feldolgozni. Gyakran hallják a kismamák, hogy ez lesz életük legboldogabb időszaka - de mi történik, ha mégsem?
2019. November 26.
Ez baby blues vagy depresszió? (Fotó: iStock)

Ilyenkor gyakran éreznek szégyent az újdonsült édesanyák, és próbálnak arra rájönni, jelen pillanatban kik is ők valójában, mint személyek. Sok anyukánál marad diagnosztizálatlanul a baby blues, illetve a depresszió a szülés után. Ennek oka lehet, hogy nem könnyű meghatározni, mi a normális, és mi nem. De mikor válnak a gondolataink, érzéseink ártalmassá?

Mi az a baby blues?

A baby blues nagyon gyakori jelenség, az újdonsült anyukák 50-80%-a megtapasztalja a felmérések szerint. Ez a következő tünetekkel járhat:

Ezen tünetek ellenére az édesanya hangulata általában inkább boldog, a tünetek pedig inkább enyhék.

A baby bluest nem tekintik pszichiátriailag betegségnek, és azt feltételezik, hogy az oka a szülés utáni hormonális változás. Időkorlátos probléma, hiszen néhány nappal a szülés után jelenik meg, és legfeljebb 2-3 hétig tart. A legtöbb esetben magától, spontán módon megoldódik.

Mit kell tudni a szülés utáni hangulatzavarról?

Mi a helyzet azokkal az édesanyákkal, akiknél néhány hét után sem múlnak el a tünetek? Ez azt jelenti, hogy valamilyen más probléma áll a háttérben. Fontos tudni, mit is keresünk – a szülés utáni depresszióval küszködő anyukák a következő tünetekről számolnak be a leggyakrabban:

  • Szomorúság
  • Gyakori könnyezés, sírás
  • Feleslegesség érzése
  • Érdeklődés elvesztése
  • Gyengébb koncentráció
  • Változások az étvágyban és az alvásban
  • Megmagyarázhatatlan fizikai problémák
  • Nehezünkre esik a gondoskodás magunkról vagy a babáról
  • Bűntudat
  • Szégyen érzése
  • Öngyilkos gondolatok
  • Az érzés, hogy “ez nem én vagyok”, “nem vagyok önmagam”

Ezek közül nem kell minden tünetnek jelen lennie, néhány nő pedig inkább ingerlékeny depressziótól szenved, amikor még a legegyszerűbb dolgok is haragot válthatnak ki.

Milyen különbségek vannak a baby blues és a depresszió között?

A legnagyobb különbség a súlyosságban, az időzítésben és az időtartamban van. A baby blues enyhébb, a szülés utáni néhány napban üti fel a fejét, és nem tart tovább 1-2 hétnél. A szülés utáni depresszió ezzel szemben súlyosabb, a terhesség alatt és a szülés utáni első évben is bármikor megjelenhet, és hosszabb ideig áll fenn, főként, ha kezeletlen marad.

A depresszió nem feltétlenül jelentkezik önmagában, gyakran szorongásos tüneteket is tapasztalnak a nők mellette. A szorongást tapasztaló anyuka úgy érezheti, hogy folyamatosan fokozott a figyelme, túlzottan aggódik saját és gyermeke egészsége miatt. Ezek a gondolatok éjjel ébren tarthatják, és túlzott védelmező viselkedésre késztetik.

A szülés utáni időszakban nagyobb a kockázat arra, hogy a nőknél mentális problémák alakuljanak ki. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a hangulatváltozásra, és megvitassuk az esetleges változásokat olyanokkal, akikben megbízunk, hogy segíthessenek jelezni, ha baj van.

(Forrás: mother.ly)

Kapcsolódó írásaink: