Baba

Ez a jelentése 2020 öt legnépszerűbb fiúneveinek

Mint minden évben, idén is elkészült az a sokak által várt összesítés, amiből kiderül, mely utónevek aratták a legnagyobb sikert a szülők körében. De mi is a kedvenc öt jelentése?
2021. Május 16.
A Bence és a Máté név népszerűsége 5 éve töretlen (Fotó:Getty Images)

A 100 legnépszerűbb lánynévre és fiúnévre sokan kíváncsiak: nem csak azok, akik babát terveznek vagy gyermeket várnak – mindenki számára érdekes megfigyelni, hogyan változnak a névadási trendek az évek múlásával. Igaz, a fiú nevek terén az elmúlt 5 évben nem volt jelentősebb változás.

Bence

A tavaly született kisfiúk közül 1457-en kapták ezt a nevet, ami már 5 éve aranyérmes a legnépszerűbb fiú nevek listáján. A Bence a Benedek önállósult formája, ez utóbbi sem számít ritka névnek, a százas toplistában a 24. helyre került. Szintén a Benedek és a Bence rokon neve a Benett, ami egyre nagyobb teret hódít: 2020-ban már a 14. helyre jött fel! A Bence név latin eredetű és jelentése igazán pozitív: győztes. Névnapja március 21., július 11. és augusztus 23.

Máté

Ez a rendkívül gyakran választott, héber eredetű bibliai férfi név csodás jelentéssel: Isten ajándéka. A tavalyi évben 1315 kisfiúnak választották ezt a nevet a szülők, így “csak” a második helyig jutott a népszerűségi listán, azt viszont már 5 éve stabilan tartja. Névnapját szeptember 21-én ünnepelhetitek, ha Nektek is ez a név tetszik meg.

Dominik

Latin eredetű név, azt jelenti: Istenhez tartozó, Istennek szentelt. Az elmúlt 5 évben mindig a dobogós helyek közelében végzett, a Leventével fej-fej mellett haladva. Idén végül a Dominik kerekedett felül, 1302 kisbaba lett ennek a névnek a boldog tulajdonosa. Érdekes, hogy női megfelelője, a Dominika még csak a TOP100-as listába sem került be tavaly, nem hogy a harmadik helyre! A Dominik névnap március 9-re, augusztus 4-re, augusztus 8-ra és október 14-re esik.

Levente

Ez a magyar eredetű fiúnév az elmúlt 5 évben nagy népszerűségnek örvendett, a tavaly született babák közül 1275-en kapták ezt a nevet. Jelentése: kicsi vadász, létező kis lény. Névnapjai: február 13., június 18., június 24., június 28., valamint november 12. 

Noel

Ez a francia eredetű keresztnév első alkalommal férkőzött be az 5 legnépszerűbb név közé, igaz, már 2019-ben is a 6. helyen állt. Tavaly 1108 kisfiú kapta ezt az utónevet, aminek jelentése: Isten születésnapja, karácsony, karácsonykor született. A névnapját is a jelentéséhez igazították, május 13. mellett december 25-én lehet köszönteni a Noeleket!