Baba

Ez a faliújság is mutatja, mi mindent képesek lenyelni a kicsik

A gyerekek kíváncsisága minden képzeletet felülmúl: ahhoz, hogy minél mélyrehatóbban megismerjék a világot, nem csak szemügyre veszik, és megtapogatják, hanem sokszor meg is kóstolják, ami a kezük ügyébe kerül.
2021. Április 11.
A faliújság Kép forrása: ospedalebambinogesu.it

Hogy mi mindent képesek lenyelni a gyerekek, csodásan szemlélteti a római Bambino Gesú Gyermekkórház faliújsága, amelyen az endoszkópos sebészeti osztály orvosai gyűjtik azokat a tárgyakat, amiket a kis páciensek nyelőcsövéből vagy gyomrából halásztak ki (sok esetben életmentő beavatkozással).

Az osztályon hetente1-2 alkalommal biztosan sor kerül olyan operációra, amikor a sebészeknek idegen testet kell eltávolítani a kicsikből. Ahogy Paola De Angelis gyermeksebész mondja, a faliújság minden darabjának története van. A doktornő jól ismeri ezeket, ugyanis több mint 22 éve szabadítja meg a gyerekeket olyan tárgyaktól, amelyeknek nincs keresnivalójuk sem a szájukban, sem a pocakjukban.

Horog

A kisfiú, aki végül az osztályon kötött ki, az apukájával horgászott egy csónakban. Igazán eredményesek voltak, több hal is a horgukra akadt, a kisfiút azonban nem a zsákmány hozta lázba, a horgot sokkal érdekesebbnek találta, így egyet le is nyelt. Amikor hazaindultak, az apukája észrevette, hogy hiányzik egy horog a készletből, a kisfiú pedig rögtön felfedte előtte, hogy hol kell keresnie, ha a helyére akarja tenni. A gyereknek semmilyen panasza nem volt, az apukája mégis rohant vele a kórházba – nagyon helyesen! A röntgenfelvétel kimutatta, hogy a horog a kisfiú hasáig jutott, ahonnan endoszkópos beavatkozással távolították el.

Biztosítótű

A doktornő az egyik leghajmeresztőbb esetként emlékszik vissza arra, amikor egy csecsemő torkából kellett kiszednie egy nyitott biztosítótűt. A “különleges falathoz” nem a kisbaba kapott kedvet, hanem a nővére “kínálta meg”, féltékenységből. A gaztettet végül ő maga vallotta be a szüleinek, akik lélekszakadva autóztak a sürgősségire. A kisbabának hatalmas szerencséje volt, a hegyes biztosítótű ugyanis komoly sérüléseket okozhatott volna. Ez mégsem következett be, és az orvosoknak sem kellett bonyolult operációt végrehajtani – néhány jól irányzott mozdulattal és egy speciális csipesszel ki tudták halászni a kicsi torkából.

Nyalókapálca

A kislány, akinek annyira ízlett a nyalóka, hogy még a pálcikáját is lenyelte, a kisöccsével mesét nézett, miközben az apukájuk elszenderedett a kanapén. A délutáni szundikálást az árulkodó kistestvér zavarta meg, aki sejtette, hogy baj lehet abból, hogy nővére szó szerint az egész nyalókát elfogyasztotta. Az apukának rögtön kiment az álom a szeméből: faggatni kezdte a lányát, aki mindent tagadott, a kisfiú viszont hajthatatlan volt. A családfő végül a kisebb gyerek szavára adott, és bár úgy tűnt, hogy a kislánynak kutya baja, a biztonság kedvéért kórházba vitte. A pálcika nem látszott sem a röntgenfelvételen, sem a kontrasztanyagos vizsgálatot követően – ez a műanyagból készült tárgyak esetén gyakori -, így kizárólag a kisebb gyerek elmondására alapozva elaltatták és a műtőbe tolták a kislányt. A nyalóka pálcikáját a gyomrában találták meg, és endoszkóppal el is távolították, még mielőtt nagyobb galibát okozott volna.