Baba

Ez a baj a bárányhimlő elleni oltás szabályozásával

Ősztől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, de a beadási időpontokkal nem ért egyet a szakma, akiket egyébként meg sem kérdezett a kormány.
2019. Május 30.
Ez a baj a bárányhimlő elleni oltás szabályozásával

A Magyar Narancs legfrissebb számában közöl interjút Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével. A lap a bárányhimlő elleni oltásról, a szomszédos országokban lévő kanyarójárványról és az oltásellenességről kérdezte Póta Györgyöt. Az interjú a nyomtatott Narancsban olvasható, az online kiadásban részletet közölt a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatos szakma elégedetlenségről.

Az interjúban Póta elmondja, hogy a szakma régóta szerette volna, ha a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé válna, hosszú évekig küzdöttek azért, hogy így legyen. Most nagyon örülnek annak, hogy szeptembertől ingyenes és egyben kötelező lesz a védőoltás, de nem értik, hogy miért kapott új időpontot, amikor ezt szakmailag semmi nem igazolja.

“Mivel a szakmában egyértelmű konszenzus van arról, hogy a bárányhimlő elleni oltást a meglévő oltási rendbe kell beilleszteni, vagyis az eddigi kötelező oltásokkal egyszerre kell beadni, nem igazán értjük, hogy a most bejelentett szabályozás ettől miért tér el. Valamiért úgy kommunikálják ezt az egészet, mintha a bárányhimlő elleni egy új oltás lenne, amelynek új oltási időpontot kell találni, pedig ezt szakmailag semmi sem igazolja. Hosszú évek óta oltunk bárányhimlő ellen, az első oltást 15, a másodikat – mert kettő kell a teljes védelemhez – 18 hónapos korban adjuk. Jelen állás szerint azonban a kormány rendelkezése szerint a 13., illetve a 16. hónapban kell majd beadni. Ez a felállás nagyon romboló, és nem tudjuk, hogy ki és honnan vette” – mondta Póta a Narancsnak.

A hazai oltási rendről Póta György elmondta, hogy valóban világszinten is példaértékű. “A magyar oltási rend még a szocializmusból ránk maradt rendszer, amelynek lényege, hogy mindenki ingyen megkapja a legfontosabb védőoltásokat, ennek beadását pedig maximálisan ellenőrzik, tehát ez alól nem mentesül senki. Láthatjuk, mi történik most azokban az országokban, ahol a kanyaró ellen nem kötelező oltani. Olyan helyeken is kitört a járvány, ahol egyébként az egészségügyi ellátás nem mondható rossznak, és itt most nem Ukrajnára gondolok, hanem például Olaszországra vagy az Egyesült Államokra. A minap olvastam, hogy a Karib-tengeren karantént rendeltek el egy hajón és nem engedték kikötni, mert az utasok között megjelent a kanyaró. Később kiderült, hogy a hajón szcientológusok voltak, akik megrögzött oltásellenesek.”

A teljes interjú a legfrissebb Magyar Narancsban olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Magyar Narancs