Baba

Ételek, melyek támogatják a szülés utáni felépülést

A tápanyagokban gazdag étkezés nagyon fontos, ez is támogatja a terhesség és a szülés utáni felépülést.
2020. Szeptember 30.
Ételek, melyek támogatják a szülés utáni felépülést (Fotó: Getty Images)

Ha szoptatsz, szervezeted keményen dolgozik, hogy előteremtse és fenntartsa a szükséges tejmennyiséget, ehhez pedig naponta 500 kalóriára van szüksége. A szülés utáni első hetekben próbálj minél jobban odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. (Lehet, hogy családod, barátaid is tudnak segíteni az ételek biztosításában).

A Mother.ly összegyűjtötte azokat a tápanyagokat, amelyekre érdemes koncentrálni, és az élelmiszereket is, amelyekben ezek megtalálhatók.

Kalcium

A várandósság alatt a szervezet az édesanya csontjaiból von el kalciumot, és a szoptatás során is. A megfelelő kalciumbevitel hosszú távon fontos a csontveszteség és a csontritkulás megelőzéséhez. Kalciumban gazdag ételek: tejtermékek, szezámmag, apró halak (szardínia), hüvelyesek, kalciummal dúsított tejhelyettesítők.

B-vitaminok

A B-vitaminok, mint például a folát, a biotin, a B6, vagy a B12 a szervezet számos alapvető folyamatában részt vesznek. Ezek a vitaminok segítenek, hogy energikusabb legyél, és hozzájárulhatnak a lehangoltság elleni védelemhez is. A biotinnak pedig szerepe van a haj növekedésében is. B-vitaminokban gazdag ételek: teljes kiőrlésű gabonák, zöld leveles zöldségek, olajos magvak, tojás, vörös húsok.

D-vitamin

A D-vitamin hiányt depresszióval, energiahiánnyal, csontproblémákkal és súlygyarapodással is összefüggésbe hozták. D-vitaminban gazdag ételek: D-vitaminnal dúsított tejtermékek, tojássárgája, tőkehal és tőkemájolaj.

Fehérje és vas

Ezek a tápanyagok segíthetnek az izmok és a szövetek helyreállításában, és segítenek pótolni a vérraktár veszteségét. A fehérje támogatja a tejtermelést is, és segít, hogy stabilabb legyen a nap folyamán az energiaszinted.

A vasszükséglet menstruáció, szoptatás idején nagyobb, illetve akkor is, ha jelentősebb mennyiségű vért veszített az édesanya a szülés során. A vasszintet érdemes ellenőriztetni, mert a túl alacsony vasszint okozhat fáradtságot, s a körmök, a haj töredezését, szárazságát. Fehérjében és vasban gazdag ételek: lencse, máj, marhahús, dúsított teljes kiőrlésű gabona, spenót, olajos magvak.

Omega-3 zsírsavak

Az egészséges zsírok gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, és jótékonyan hatnak az agy, a bőr és az immunrendszer működésére. Az egészséges zsírok segítik a többi tápanyag felvételét, növelik az energiaszintet, és a hormonszintek stabilizálásához is hozzájárulhatnak. A zsír az anyatejnek is fő alkotóeleme, így támogatja a baba növekedését és fejlődését. Omega-3-ban gazdag ételek: zsíros halak (lazac, szardínia, tőkehal), dió, lenmag, chiamag.

Forrás: mother.ly