Baba

Erdők, mezők inspirálta nevek lányoknak és fiúknak

Ha a kedvenc időtöltésetek a túrázás, az erdők és mezők járása, vagy egy igazi kis kalandort szeretnétek nevelni, akkor a hamarosan érkező babátoknak akár az erdő, a természet ihlette nevet is választhattok. Ilyen neveket gyűjtöttünk most.
2022. Június 13.
Erdők, mezők inspirálta nevek lányoknak és fiúknak (Fotó: Getty Images)

Nevek, amelyek az erdőt hordozzák a jelentésükben

Több olyan lány- és fiúnevet találunk az utónévtárban, amelyek jelentése közvetlenül az erdőhöz kapcsolódik. A görög eredetű lánynevek közül ilyen a Diána név, amely azt jelenti, hogy ragyogó, illetve az erdők, vadászat, fény, szülés istennője – ez a név egyébként Artemisz görög vadászistennő római változata, Diana nevéből származik. A latin eredetű nevek között találjuk a határerdő, határvidék védője jelentésű Marcella és Marcellina neveket, illetve a Szilvia és Szilvána női neveket, amelyek erdőt jelentenek, míg olasz változatuk, a Szilvesztra azt, hogy erdőben lakó.

A Marcella és a Szilvia lányneveknek is van férfi rokonnevük, melyeknek szintén valamilyen erdővel kapcsolatos jelentésük van. Ilyen a latin-német eredetű Márk, illetve változatai, mint a Márkó és a Márkus, melyek jelentése a Mars hadistenhez tartozó, neki szentelt, illetve a határvidék, erdő védője. A latin eredetű Szilveszter azt jelenti, hogy erdei, erdő mellett lakó, míg erdő jelentéssel bír a Szilviusz, és változatai, a Szilvánusz, illetve a Szilvió.

Régi magyar férfi utónevünk az Ardó azt jelenti, hogy erdőóvó, míg a szintén magyar eredetű Csepel sarjadékerdőt jelent. Az erdei patakokat pedig egy újabb magyar női nevünk, a Csermely idézi meg.

A török eredetű Bökény férfinév jelentheti azt, hogy erdős, erdős domb, dombhát, míg más forrás szerint a bük szó származéka, és ekkor a jelentése az, hogy erdőcske.

A német eredetű Vitold férfi utónév és női változata, a latin-német Vitolda az erdőben uralkodót jelentenek, míg a Vitold rokonnevei, a német-germán-román-délszláv eredetű Vid, illetve Vida az erdőből származót jelentenek.

Erdők, mezők növényei

Az erdei és mezei növények inspirálta női nevek között említhetjük a latin eredetű Flóra utónevet, amely a virágok és a tavasz istennőjét jelenti. A szintén latin eredetű Tília lánynév hársfát jelent, míg a germán eredetű Ermelinda azt, hogy a hermion néptörzshöz tartozó, illetve hársfa, hársfából készült pajzs.

A női utónevek között az erdő különböző terményeinek neveit is megtaláljuk: ilyenek a magyar eredetű Kökény, a görög-magyar Boróka és a görög-francia Mirtill, aminek jelentése a mirtuszfa, áfonya.

A növényeket és virágokat jelentésükben hordozó női nevek között találjuk még a magyar eredetű Borostyánt, Vadvirágot, Boglárkát, Cikláment, Gyöngyvirágot, Nefelejcset és Mályvát is. A férfi nevek közül a latin-magyar eredetű Szilas azt jelenti, hogy szilfa, míg a magyar eredetű Som, illetve Soma a som elnevezéséből származik. A latin eredetű Kornél, illetve női változatai, a Kornélia és a Nelli is jelentésükben hordozzák a somfát, míg a magyar eredetű Jávor és női változata, a Jávorka juharfát jelentenek.

A lánynevek közül nem maradhat ki a görög eredetű Nimfa név, mely a mitológiai nimfák, a természet istennőinek a nevéből származik, és a magyar eredetű Delinke sem, amely szép termetűt, delit, illetve nimfát jelent.

Az erdőlakó állatok ihlette nevek

A növények mellett természetesen állatok is élnek az erdőkben, ezért utánanéztünk néhány olyan névnek, amelyek jelentése hozzájuk kötődhet. A lány utónevek közül ilyen a magyar eredetű Enikő, amely ünőt, szarvastehenet jelent, illetve a török-magyar eredetű, nőstény szarvast jelentő, Ené, és változatai, az Enéh, az Enese és az Enet.

A madarat jelentő nevek közül a női utónevek között találjuk a különleges hangzású, héber eredetű Cipora, illetve Cippóra neveket, míg az újabb magyar Pintyőke a pinty nevéből ered. A férfi utónevek között találjuk a magyar eredetű Hollót, illetve a hasonló jelentéssel bíró – ragyogó, holló – germán eredetű Bertram nevet, a latin eredetű Korvint, és a szintén germán eredetű Rabánt.

Több anyakönyvezhető férfinév hordozza jelentésében a farkast: ilyenek a magyar eredetű Farkas, a dicső farkast jelentő germán-francia eredetű Raul, a germán-német eredetű Rolf, Rudolf, és női változatuk, a Rudolfina is. A német eredetű Volfram férfi utónév pedig egyszerre jelent farkast és hollót. Egy ritka, latin eredetű férfinevünk, az Ulpián pedig valószínűleg azt jelenti, hogy róka.

Mind a lány- és a fiúnevek között is van olyan, amely azt jelenti, hogy medve. Ilyenek a női nevek közül a germán eredetű Detti, amely jelentése medve, illetve erős, vagy a germán-latin eredetű Bernarda és Bernardina, amelyek azt jelentik, hogy erős, mint a medve. A latin eredetű Urzula, illetve Urszula kis medvét jelent, míg a latin-ófelnémet eredetű Orsolya kis medvét, lovat.

A férfi nevek között találjuk a germán eredetű Berengárt, amely jelentése medve, lándzsa, a Bernárdot, amely zord, félelmetes medvét jelent, a Bernátot, amely azt jelenti, hogy erős, mint a medve, és a Brúnót, amely jelentése barna, illetve barnamedve.