Baba

Érdemes érzéstelenítő krémet használni a csecsemők oltásakor

A csecsemőkori védőoltások bizonyítottan hatékony és biztonságos védelmet nyújtanak több rendkívül veszélyes fertőzéses betegséggel szemben.
2017. Január 04.

Mivel a népesség oltottsága a fejlett országokban nem 100%-os (hazánkban közelíti az értéket), és a betegségek tünetei sem jelennek meg a fertőződéskor azonnal, ezek a vírusok napjainkban is léteznek, az alkalmas időt és helyet várva, hogy újra lecsaphassanak áldozataikra.

Mindig is voltak és lesznek is oltásellenes szülők, akik az oltással járó és azt követő fájdalom és egyéb oltási komplikációk miatt úgy döntenek, nem oltatják be gyermekeiket. A védőoltásban nem részesültek pedig, ha valahogy megbetegszenek, súlyos járványokat robbanthatnak ki.

A kanadai Toronto University kutatócsoportja legutóbbi tanulmányában azt vizsgálta, milyen módszerrel lehetne a gyermekek oltási fájdalmát a leghatékonyabban csökkenteni. A 352 vizsgált kisbaba közül az egyik csoporttal egy cukros oldatot itattak az oltás alatt, a második csoport placebot ivott, a harmadik csoport babáinak lidokainos érzéstelenítő krémmel kenték be az oltás helyét, a negyediknek pedig placebóval. A résztvevő szülőkkel pedig egy-egy videót nézettek meg, egyik felükkel egy oktató jellegű filmet, tanácsokkal, hogyan nyugtassák meg gyermeküket, másik felükkel pedig egy „placebo videót”, mely inkább informatív jellegű volt.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevő csecsemők közül egyedül azok reagáltak lényegesen jobban az oltási fájdalomra, akiknek az oltás helye érzéstelenítő krémmel volt bekenve, és szülei az oktató videó tanácsai szerint próbálták megnyugtatni őket.

A tanulmány vezetője, Dr. Anna Taddio szerint egy oltás beadása nemcsak a gyermekekből, hanem a szüleikből is akut szorongást vált ki, mely reakció könnyen vezethet a későbbi oltások megtagadásához. A vele járó fájdalom minimalizálása és az élmény elviselhetőbbé tétele rengeteg felesleges megbetegedéstől kímélhetné meg az ártatlan gyermekeket a jövőben.

Forrás: Medipress