Baba

Ennyi idő alatt bújik ki a baba foga

A baba nyáltengerben úszik, sosem volt még ennyire nyűgös, olyan dolgokért is sírdogál, amiért egyébként nem szokott. És ráadásul az ínye is duzzadt elöl. Ez már a fogzás? És ha igen, mennyi ideig tart a fogak előbújása?
2022. Május 12.
Ennyi idő alatt bújik ki a baba foga (Fotó: Getty Images)

Nagyon változatos képet mutat a fogzás folyamata a gyerekeknél: minden gyereknél más-más a megjelenő tünetrepertoár, és a kellemetlenségek intenzitása is eltérő. Az igazán szerencséseknél (kb. a gyerekek 30 százalékánál) szinte észrevétlenül zajlik a fogzás – semmi álmatlan éjszaka, nyűgösség, extra sírás. Anya csak boldogan nyugtázza, hogy újabb és újabb fogacskák bukkannak elő a baba szájában.

Központi témává és megoldandó feladattá akkor válik a családban a fogzás, ha a baba sokat szenved a fogak előbújásától: a tejfog nyomja, feszíti a fogínyt, kimarja a száj melletti részt a kicsorgó, megnövekedett nyáltömeg, esetleg csökken az étvágy a kellemetlen érzés miatt, netán felborul az alvás megszokott rendje, így nyűgösebb, sírósabb a pici.

Ekkor megfogalmazódik a szülőkben a kérdés: meddig tart még a baba és így a család életét is megkeserítő fogzás, és hogyan lehet könnyebbé tenni?

Mennyi idő a tejfog előbukkanása és az azzal járó fájdalom?

A fogzási fájdalom nagyjából 4 nappal a fog előtörése előtt jelentkezik – ez tompa, állandó fájdalomérzetet jelent, ami egyre erősödik a kibújáshoz közeledve. Ha valamilyen okból begyullad az íny, és nem bírja áttörni a fogacska, akkor ez tovább is elhúzódhat. A fog előtörése után még nagyjából 3 napig intenzívebb a fájdalom.

A fogkorona megjelenése után pár hét alatt teljesen előbújik a fog. Eleinte inkább áttetsző, majd idővel kifehéredik. A maradandó fogakhoz képest a tejfogak fehérebbek és jóval kisebbek.

A tejfogak előbújása rendszerint 6-12 hónapos korban kezdődik és 3 éves korig befejeződik. (Ha 1 éves korig nem indul el a fogzás és 4 éves korig nem zárul le, akkor érdemes szakemberhez fordulni.)

Mit tehetünk a gyötrő, fogzási kellemetlenségek ellen?

Még mindig divat a borostyánnyaklánc használata annak ellenére, hogy nem bizonyított a hatékonysága és fulladásveszélyes a használata.

Ne vásároljunk és ne adjunk a kicsire ilyen láncot! Mit lehet és érdemes kipróbálni?

  1. A megnövekedett nyálmennyiség ellen ajánlott előkével védekezni, azaz a kicsi nyakába tenni egy kényelmes, patenttel vagy tépőzárral ellátott partedlit, kendőszerűséget. Persze napi szinten ezt is többször cserélni kell, mert villámgyorsan átázik.
  2. Léteznek olyan fogzáskönnyítő gélek, amelyek filmréteget képeznek az íny felszínén, ezzel helyileg segítik az előtöréséhez kapcsolódó fájdalom csökkentését és a sérült íny gyógyulási folyamatát.
  3. Ha nagyon nyűgös az állandó fájdalom miatt, érdemes alkalomszerűen (nem folyamatosan) korának megfelelő fájdalomcsillapítót bevetni. Ám használat előtt mindig konzultáljunk a gyermekorvossal!
  4. Adjunk a kezébe lehűtött rágókát, ami érdes, hideg felületével masszírozza, és ezzel enyhíti a duzzadt íny okozta kellemetlen érzést. Olyan rágókát válasszunk, ami biztonságos: nem oldódhat ki belőle a nyál, rágás hatására káros műanyag, vegyszer, valamint nem szakadhat le róla fulladásveszélyes darab.
  5. Ha nagyobb a gyerek (már elindult a hozzátáplálás), akkor adhatunk neki kekszet, vagy olyan hűtött zöldség-, gyümölcsdarabot, amit rágcsálhat.
  6. Sok-sok öleléssel, dédelgetéssel, simogatással is csökkenthetjük a fájdalomérzetet, megnyugtathatjuk a picit.

A nyűgős nappalok, zaklatott éjszakák miatt nemcsak a babának nehéz a fogzás, a szülők mindennapjait is megnehezíti. A legtöbb, amit tehetünk ebben az időszakban, hogy türelemmel, szeretetteljesen reagálunk a jelzéseire, igyekszünk megnyugtatni, csökkenteni a fájdalmát és biztosítani a szeretetünkről.