Baba

Előzd meg a bölcsőhalált: így altasd a babát!

Iktasd ki a lehetséges veszélyforrásokat, hogy ne kelljen aggódnod és mindkettőtöknek igazi pihentető alvásban lehessen része!
2017. Március 14.

Előzd meg a bölcsőhalált: így altasd a babát!

Mi az a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) minden kismamát félelemmel tölt el, hiszen a pontos kiváltó okára a mai napig nem derült fény. Ilyenkor a kisbabának minden előzetes figyelmeztető tünet nélkül, általában az éjszakai alvás alatt egyszer csak leáll a légzése. Ha ilyenkor nem kap segítséget, elszürkül, lehűl és rövid időn belül bekövetkezik a tragédia.

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő – hazánkban évente 30-40 csecsemő esik áldozatául – mi több, vannak olyan hajlamosító tényezők, melyek kiiktatásával mi is sokat tehetünk a megelőzésért.

Fokozott a kockázat:

– koraszülöttség

– ikerterhesség

– szülői drog-, alkoholfogyasztás és dohányzás

– a családban előforduló korábbi tragédia

– rendezetlen családi háttér

– nem biztonságos környezet

– és GOR (Gastrooesophagealis reflux – gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe betegség esetén)

Mint látjuk, vannak olyan kiváltó okok (pl. genetika), amik ellen sajnos nem sok mindent tehetünk, azonban ismeretes néhány olyan környezeti faktor, amikre ha odafigyelünk, megelőzhetjük a bajt.

1. Közös szoba

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb ajánlása szerint a babának az első 6 hónapban (vagy még jobb, ha az első egy évben) a szülőkkel egy szobában kellene aludniuk. A statisztikák azt mutatják, hogy ez 50%-kal csökkenti a bölcsőhalál bekövetkeztének esélyét. Arról nem beszélve, hogy így az édesanyának is könnyebb szemmel tartania, táplálnia és megnyugtatnia a csecsemőt.

Ezzel együtt a közös ágyban alvást már nem javasolják a szakértők, ugyanis ez hozzájárulhat a baba légzésének leállásához különösen, ha a szülő/szülők rendszeresen dohányoznak, drogot (receptre felírt gyógyszereket pl. antidepresszánst) vagy alkoholt fogyasztanak.

2. Biztonságos ágy

A babát egy külön kis rácsos ágyban, bölcsőben vagy ágyhoz csatolható ún. oldalkocsiban tanácsos altatni. Ami nagyon fontos, hogy a csecsemő ágyában a lepedőn kívül ne legyen semmi! Se rácsvédő, se paplan, se párna, se kis plüssállatkák, se olyan játékok, amik a rácsos ágyra vannak aggatva, sem pedig babakitámasztó eszközök. Győződjünk meg róla, hogy a matrac se nem túl puha, se nem túl kemény, és a lepedő is tökéletesen kifeszül rajta. A puha ágyneműk – a baba alatt vagy a babán – elzárhatják a légutakat, ezzel fulladást okozva.

3. A kevesebb több

Itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több. Lehet, hogy nagyon cuki, mikor akár egy bababoltban vagy lakberendezési magazinban plüssállatkákkal, párnákkal telerakott kiságyat látunk. De jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezek a “díszítő” elemek egyáltalán nem biztonságosak a babára nézve!

4. Biztonságos alvás közbeni testhelyzet

Ne hagyjuk a csecsemőt a kanapén, bébihintában vagy bárhol máshol aludni a kiságyán kívül. A legbiztonságosabb, ha mindig a hátára fektetjük a babát, és mindaddig a hátán is alszik, amíg magától meg nem tanul a hasára vagy az oldalára fordulni. A különböző kitámasztó eszközök (speciális elfordulásgátlók vagy akár csak egy felgöngyölt takaró is) jó ötletnek tűnhetnek, azonban ezek elmozdulhatnak a helyükről, és a baba arca elé kerülve akadályozhatják a légzést.

5. Ruházat alváshoz

Szakértők szerint a legjobb, ha egy egyrészes rugdalózóban vagy hálózsákban altatjuk a csecsemőt. Évszaktól függően ez lehet vastagabb vagy vékonyabb, a takaró vagy paplan használatát azonban mindenképpen javasolt kerülni! Inkább öltöztessük melegebben a babát, ha félünk, hogy megfázik.

6. Szoptatás

Számtalan tanulmány igazolta, hogy a szoptatott babák sokkal kisebb eséllyel esnek a bölcsőhalál áldozatául. Ez az egyik legjobb módja a megelőzésnek, hiszen még a rövid ideig szoptatott csecsemők is részesülnek ebben a védelemben. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne szoptassunk széken vagy kanapén ülve, ha nagyon álmosnak érezzük magunkat, hiszen nagy bajt okozhat, ha véletlenül elalszunk.

A cumi használata szintén csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál esélyét. Azonban addig ne adjunk cumit a gyermeknek, amíg a baba bele nem jött a szopizásba és be nem állt a tejtermelésünk a kereslet-kínálat szerint. Sose akasszuk a cumit a baba nyakába, és ne legyen a ruhájához csatolva sem alvás közben. Arra sincs szükség, hogy visszategyük az újszülött szájába a cuclit, ha már mély álomba szenderült.

7. Adjuk át az információt

Ha más is vigyáz a gyermekünkre (nagyszülő, bébiszitter, barát, családtag stb.) nagyon fontos, hogy az alvás körülményeit illetően osszunk meg velük is minden lényeges információt, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy milyen ártatlannak tűnő tényezők okozhatnak komoly bajt.

Kapcsolódó cikkeink: