Baba

Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok

A gyermekek szűrővizsgálata Magyarországon meghatározott életkorokban történik, több szakember együttműködésével és a szülő részvételével válik hatékonnyá.
2018. Március 05.
Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok célja, hogy még a tünetmentesség állapotában felismerhető legyen a betegség. Gyermekeknél fokozottan fontosak a szűrések, mert a fel nem ismert betegségek érinthetik a testi-, a lelki-, a szociális fejlődést és a tanulásra is hatással lehetnek. Gondoljunk a fel nem ismert halláscsökkenésre, amely a beszédfejlődésre, a kommunikációra és az iskolai teljesítményre és hatással van.

A gyermekek szűrése már a születésük után megkezdődik, később a védőnői hálózat, a házi gyermekorvosok, az iskolaorvosok folytatják.

Születést követő szűrések (0-4.nap)

A baba megszületését követő 24 órán belül megtörténik az orrjáratok, a nyelőcső és a végbélnyílás átjárhatóságának vizsgálata szonda segítségével.

Ellenőrzik a testi fejlettséget is: a testhosszt, a testtömeget és a fejkörtérfogatot, valamint a veleszületett csípőficamot és egyéb fejlődési rendellenességeket.

Természetesen az érzékszervek vizsgálata is megtörténik: a látás és hallásvizsgálat. Célzottan szűrik a veleszületett anyagcserebetegségeket is.

Alapellátásban végzett szűrővizsgálatok

Ha a baba kórházban született, akkor a hazaérkezése után 48-72 órán belül a védőnő, illetve a házi gyermekorvos is meglátogatja a családot (utóbbi 5 napon belül).

Anamnézisfelvétel után fizikális vizsgálatok következnek.A szülők a “Szülői kérdőív a gyermek fejlődéséről” című kérdőívet kapnak meghatározott életkorokban, amelynek segítségével a szülők is nyomon tudják követni, hogy megfelelően fejlődik-e a gyermekük. A védőnők pedig a várandósság, az újszülött- és gyermekkor időszakában általános rizikófelmérést végeznek kérdőívek segítségével.A szülők visszajelzései és a védőnői felmérések kiegészítik az orvosi vizsgálatokat.

Szűrővizsgálatok csecsemőkorban

Ezek a vizsgálatok a baba 1, 2, 3, 4, 6, 9 és 12 hónapos korában történnek meg.Az ún. státuszvizsgálatokon a baba általános állapotának felmérése zajlik: testmagasság-, a testtömeg-, a fejkörfogatmérés és a fejlettségi állapot értékelése a hazai standardok alapján, a pszichomotoros és mentális fejlődés, az érzékszervek működésének ellenőrzése (látás, kancsalság, hallás). A hallást egyéves korban a BOEL-teszt segítségével végzik el. Ugyanígy 12 hónapos korban megtörténik a baba szociális fejlődésének, beszédfejlődésének, a mozgásszerveknek, a fogaknak a célzott vizsgálata is.Csípőficamszűrés az első 4 hónapban célzottan történik.Fiúknál a rejtettheréjűség és 12 hónapos kortól évente a herék vizsgálata is megtörténik.Újszülötteknél a szűrés kiterjed a koponya- és hasi ultrahangra is, csípőszűrésre is, ezek a vizsgálatok azonban nem tartoznak az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálatok közé, bár a legtöbb esetben beutalóval térítésmentesen elvégezhetők.

Kisgyerekek szűrővizsgálata

Másfél évesen, 2 és 3 évesen illetve az óvodáskori szűréseket értjük alatta.Lényegében ugyanolyan vizsgálatokat értünk a szűrővizsgálatok alatt, mint amilyenek a korábbi státuszvizsgálatok voltak: testméretek, testi fejlődés és motoros képességek, érzékszervek, látás vizsgálata.A hallásvizsgálatokat 3 éves korban ún. Barr-féle játékaudiometriával, 5 éves korban szűrő audiométerrel végzik.Szűrik továbbá a szocializációt, az énfejlődést, a kommunikációt, a nyelvi képességeket, 3 és 6 éves kor között évente kötelező vérnyomást is mérni.A házi gyermekorvos fizikai vizsgálatokat is végez, gondot fordítva a mozgásszervi és neurológiai vizsgálatokra, azok esetleges eltéréseit figyelve. Fiúknál a herék és a fityma vizsgálatára is sor kerül. Ha bármilyen eltérés tapasztalnak, akkor 15 hónapos korban és 2 és fél évesen kiegészítő státuszvizsgálatra kerül sor.Iskolaérettség alkalmával általában az óvodákban végzik el a felméréseket. Ha kérdéses az iskolaérettség, akkor a Pedagógiai Szakszolgálathoz vagy a helyileg illetékes Nevelési Tanácsadóhoz lehet fordulni. Akik 7 évesen kezdik meg az iskolát, ott kiegészítő vizsgálatra kerül sor.

Iskoláskori szűrések

Az iskolai szűrések 2 évente történnek az iskolában. A védőnő figyelemmel kíséri a testméreteket, a tápláltsági, fejlettségi állapotot, serdülőkorban a nemi fejlődés stádiumát.A pszichés, motoros, szociális fejlődés és magatartásproblémákat is vizsgálják. A szűrések kiterjednek a lúdtalp és a gerincferdülés vizsgálatára, a vérnyomás mérésére.Kétévente látás- és hallás vizsgálat is történik, a látásvizsgálat 11 éves korban a színlátás ellenőrzésével is kiegészül. Szűrik továbbá a golyvát, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatával 11 éves korban. A korosztályban az életmódbeli rizikótényezőket is igyekeznek feltérképezni, pl. a dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást, illetve a szexuális aktivitást is.16 éves korban záró egészségügyi vizsgálat történik, amely a fentiek mellett tápláltsági állapot, szív- és érrendszeri állapot felmérését is jelenti.Kapcsolódó cikkeink szűrés témában:

Forrás: gyogyhirek.hu