Baba

Elalszol? Vagy megtanítsalak rá?

Szinte minden szülő életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzi, nem bírja tovább a babaaltatás, alvás körüli nehézségeket. Nem véletlen tehát, hogy a bombabiztos alvástanítási módszert ígérő könyvek eladott példányszáma mindig magas, és szakemberhe

Igen, nagyon fárasztó dolog, ha a gyerek nehezen alszik el, iszonyúan tud fájni az ember dereka, ha órákig ringatni kell, és van egy pont a sok-sok éjszakai ébredés után, amikor már csak egyre tudunk gondolni, egy jó kis alvásra, legalább egy órán keresztül egyhuzamban. És azért azt is jó tudni, hogy mindez teljesen normális velejárója a babás hétköznapoknak. Mindig elfogadhatatlannak tartottuk és tartjuk jelenleg is azokat a módszereket, amelyek a baba sírni hagyásával, magára hagyásával vagy megfélemlítésével járnak. Időközben a tudomány is bizonyította, hogy a sírni hagyás, a kötődés sérülése maradandó változásokat okoz az agykéreg bizonyos területein, és ezek befolyásolják a későbbi tanulási képességeket, a kapcsolatteremtő készséget. Így ír erről Csóka Szilvia, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének ösztöndíjas doktori hallgatója:

– A biztonságos kötődés kialakulásának feltétele az anya érzékenysége, válaszkészsége (vagyis az, hogy a baba jelzéseire reagáljon). Ebben a tekintetben sajnos kultúránk különbséget tesz éjszaka és nappal között; míg nappal teljesen elfogadott az anya odaadó viselkedése, az éjszakai gondoskodás, szoptatás, dajkálás, együttlét sokak számára elfogadhatatlan. Külön “szakirodalma” van a sírni hagyásnak, az alvásra való tanításnak. Pedig a baba számára éjszaka talán még fontosabb a testközelség, a biztonság, hiszen evolúciós örökségének részeként él benne az éjszakától és a magánytól való félelem. Bár egy nemrég megjelent tudományos közlemény szerint az édesanya érzékeny és válaszkész éjszakai gondoskodása elősegíti a gyermek biztonságos kötődését, ebben a tekintetben sajnos még a szakmai vélemények is megoszlanak, sokszor épp orvosok, pszichológusok ítélik magányra a gyermeket éjszaka.

Egy elgondolkodtató eredményt azonban érdemes felidézni: videofelvételekkel követték a vizsgálatba bevont gyerekek alvását, melynek során kiderült, hogy a szülők által jó alvónak tartott gyerekek is többször felébrednek az éjszaka folyamán, de ennek nem adnak hangot. Az ősbizalom kiépüléséhez a gyereknek éjjel-nappal szüksége van édesanyja nyugtatására. Napközben felépített bizalmát mi tartaná életben a magányos éjszaka során? (Forrás: www.kotodes.hu)

Amellett, hogy igyekszünk megérteni, mi zajlik a gyerekben és miért, megoldást kell találnunk a problémára, már ha nálatok egyáltalán gondot jelent az alvás. Megmutatjuk, hogyan lát munkához a pszichológus, ha ilyen kéréssel keresi meg a család, és bemutatunk négy különböző édesanyát is, akik más-más módon próbálták aludni tanítani gyereküket.

Mit érdemes átgondolni?

Sződy Judit

Tanácsadásomon rendszeresen keresnek szülők alvásproblémával. Nincs egyetlenegy recept. Rengeteg kérdést beszélünk meg, mire együtt kialakítjuk a megfelelő “stratégiát”. Ezek közül a legfontosabbak:

– Kit zavar, hogy éjjel gyakran fölébred a gyerek, illetve nehezen alszik el? Ki az, akit legjobban zavar? Megoldható, hogy őt ne zavarja? Néha kiderül, hogy a szülőket vagy az egyik szülőt egyáltalán nem zavarja a helyzet, az elfogadható nehézségek közé sorolja. Lehet, hogy a nagyszülők vagy a védőnő nem találja normálisnak, hogy a kicsi még fölébred éjjel, de a család elviselné ezt a helyzetet. Az is lehet, hogy a probléma egyszerűen megoldható az alvóhelyek áthelyezésével vagy azzal, hogy ezentúl vagy csak néhány napig a másik szülő kel fel a gyerekhez.

– Hogy érzi magát az anya és az apa nappal? A válaszok a “padlón vagyok”-tól a “semmi különös”-ig terjednek. Természetesen ezt részletesen körbejárjuk.

– Milyenek a családi kapcsolatok? A “minden tökéletesen rendben”-től az “összerándul a gyomrom, ha hazajön a férjem”-ig tart a skála. Ezt fontos feltárni ahhoz, hogy felismerjük, képesek-e együttműködni a szülők, vagy egyikük inkább a gyerekkel alakít “koalíciót”, és ez megakadályozza, hogy tisztán lássa, kezelje a helyzetet.

– Hogy érzi magát a gyerek nappal? Rendben van, néha nyűgösködik, vagy álmos egész nap? A kérdés részletes megvitatása során kiderül, hogy a kicsi az egyéni alvásigényének megfelelő időt tölti-e alvással.

– Van-e valamiféle rend a család életében? Minden embernek, gyereknek, felnőttnek egyaránt van napi ritmusa. Ha ettől jelentősen eltér, vagy teljesen esetlegesen él, az megviseli, nyűgössé teszi, és az alvását is ronthatja.

– Elég jó szülőnek érzi magát az apa és az anya? Ha nagyjából elégedettek magukkal, könnyebb az alvásproblémák megoldása. Ha valamelyiküknek valamiért bűntudata van, nehezen vagy sehogy sem tud határokat állítani és magabiztosan, következetesen viselkedni nehezebb helyzetekben, mint például az éjszakai ébredés, a baba megnyugtatása.

Mit tehetsz te? Összességében gondold át, hogy valóban csak az alvással van-e gond nálatok, és ha igen, az mekkora. Előfordulhat, hogy elég türelemmel várni még néhány hónapig, és megoldódik a probléma. Ha téged ugyan nem zavarna a sok ébredés, de a környezetednek nem tetszik, velük is beszélgetni kell erről, jó lenne közös megoldást találni úgy, hogy a te igényeidet és a gyerek igényeit és életkorának megfelelő képességeit is figyelembe vegyétek. Nagyon fontos, te hogy érzed magad. Ha párkapcsolati probléma vagy bűntudat árnyékolja be a napjaidat, nem lesz könnyű javítani az éjszakákon. Örök igazság: ha a mama jól van, a baba is jól van, ha a mama nincs rendben, a baba sem érzi jól magát.

Ezeket kérdeztük:

1. Mennyi idős volt a gyereked, amikor elkezdtétek?

2. Milyen módszert alkalmaztál, és miért?

3. Mennyi idő alatt tanult meg egyedül elaludni?

4. Sikeresnek ítéled a módszert?

5. Minden körülmények között működik?

A válaszokat böngészve vedd figyelembe, hogy nem ajánlott módszereket, hanem néhány

szülő tapasztalatait mutatjuk be. Egyik esetben sincs szó bizonyos szabályok könyörtelen

követéséről, az édesanyák ugyanis ösztöneikre hallgattak, és gyerekük reakcióit figyelembe

véve módosítottak az eredeti javaslatokon. Ez – úgy gondoljuk – minden nevelési helyzetben

fontos!

Felvettem, letettem

Ács-Bali Renáta (29)

Kisfia: Barnabás (17 hónapos)

Barnusnak muszáj volt megtanulnia egyedül elaludni. Így aztán a szülői ágy számára csak a párnacsaták színhelye lehet.

1. Barnus három hónapos volt, amikor úgy gondoltam, nem bírom már szuflával a ringatását. Refluxbeteg volt, a gyomortartalom savas visszaáramlása pedig légzéskimaradást okozhat. Ezért minden vágyam ellenére sosem mertem magunk közé venni, mert úgy nem tudtuk volna használni a légzésfigyelőt.

2. A Suttogó módszerét alkalmaztam. Mivel ezt a könyvet sokan dicsérték, minden kétségem ellenére adtam egy hetet magunknak. A felvesz-letesz módszert azonban annyiban megváltoztattam, hogy ha nagyon keservesen sírt, nem jöttem el mellőle, hanem az ágya mellé feküdtem. Ha ez sem vált be, kivettem, és ringattam kicsit, duruzsoltam a fülébe, mondtam neki, hogy szeretem. Később már elég volt csak megsimogatnom, vigasztalgatnom egy darabig.

3. Tracy Hoggnak igaza volt: a kisfiam hat nap alatt megtanult önállóan elaludni.

4. Igen, de sokszor szívtelennek éreztem magam annak ellenére, hogy tudtam, Barnus refluxbetegsége és az emiatt használt légzésfigyelő mellett az együtt alvás számunkra nem jöhet szóba.

5. Szerintem ez gyerekfüggő. Barnit megviseli a fogzás, valamint az utazásokkal járó környezetváltozás. Olyankor igényli, hogy bent maradjak vele a szobában, amíg el nem alszik, de aztán reggelig nem ébred föl, békésen alszik. Itthon pedig megy minden a megszokott rend szerint.

A mi könyvünk: Tracy Hogg: A Suttogó titkai I.

Apuka segített

Pál Mónika (30)

Kisfia: Sebi (18 hónapos)

A férjem kiváló emberismerő és megfigyelő. Tudta, hogy én hagynám, hogy Sebi érvényesítse az akaratát. Ő tanácsolta azt, hogy teljes “anyamegvonás” legyen az egyedül alvás kulcsa.

1. Sebi tizenöt hónapos lehetett, amikor azt éreztem, hogy szeretném leszoktatni az esti szopizásról. Habár szerettem szoptatni, már nem éreztem így jól magam. Ráadásul sokszor több mint fél órán keresztül is ringatnom kellett.

2. Régebben is aludt már el másokkal, például amikor színházba mentem. Szépen elaludt minden zokszó nélkül. Azonban ha én akartam altatni, tépte a pólóm, és kérte, hogy szoptassam meg. Három este is az apukája fektette le Sebit, aki minden kekeckedés nélkül fogta magát, és elaludt. A negyedik este már teljesen át is aludta az éjszakát.

Önismereti okokból választottam ezt a drasztikus módszert. Sajnáltam Sebit, és szerettem volna, ha mindketten minél gyorsabban átesünk ezen a kellemesnek nem mondható időszakon. Az internetről összeszedett félinformációktól összekavarodtam. Néha hagytam sírni, persze nem értette, hogy miért. Nem bírtuk hallgatni, feladtuk. Talán korai is volt, nem vettem figyelembe Sebi igényeit és azt, hogy még én sem vagyok kész az elválasztásra.

3. Összességében három napra volt szükségünk.

4. Számunkra ez a módszer az abszolút siker! Igaz, még csak három hónapja tart az elalvás körüli idill, de mivel minden éjszakát simán átvészeltünk azóta, azt gondolom, tartós lesz az örömünk.

5. Sebi most is éppen fogzik, de nincs alvással kapcsolatos panaszunk. Akkor sem volt gondunk az altatással, amikor beteg volt, és belázasodott az MMR-oltástól.

Ha sírt, felvettem

Giret Szabó Veronika (31)

Kislánya: Dorka (2 és fél éves)

Kisfia: Dávid (2 hónapos)

Dorka több mint egy éve alszik el gond nélkül egyedül. Olyan jól sikerült, hogy úgy nem tud elaludni, ha simogatjuk vagy mellette vagyunk.

1. Dorka lányom három hónapos koráig hasfájós volt, ezért ringattuk. A hátunk viszont már nem bírta a folyamatos igénybevételt, így azt éreztük, muszáj kitalálnunk valamit.

2. Eleinte elegendőnek bizonyult, hogy szopizás közben elaludt. Ez működött kilenc hónapos koráig, de aztán már nem aludt el egyből, így szükségét éreztük egy új módszer felkutatásának. Olvastam az Aludj jól, gyermekem! című könyvet, és eszerint igyekeztem megoldani az altatás körüli gondokat, mert ez tűnt kézenfekvőnek. Este lekapcsoltam a villanyt, és ha sírt, amikor lefektettem, akkor felvettem, simogattam, megnyugtattam. Később ismét letettem, és kijöttem a szobából. Soha, egy percig sem hagytam sírni, de a végén Dorka mégis megtanulta, hogy egyedül aludjon el. Dávid még pici ugyan, de már most látszik, hogy teljesen más, mint Dorka. Ha teli a pocakja, becsukja a szemét, és alszik. Lényeges számomra, hogy tudják, szeretem őket, és számíthatnak rám.

3. Két hónap is eltelt, mire gond nélkül átaludta az éjszakát, viszont azóta egyetlenegyszer sem ébredt. Ennek több mint egy éve!

5. A módszer beválik, csak kitartónak kell lenni.

6. Dorka nagyon érzékeny gyerek. Ha beteg, vagy valami nincs rendben körülötte, akkor egyszerűen nem alszik. Ez nem a módszeren múlik, hanem az ő habitusán.

A mi könyvünk: Dr. Eduard Estivill – Sylvia Béjar: Aludj jól, gyermekem!

Nekünk együtt a legjobb!

Baráth Eszter (30)

Kislánya: Emese (16 hónapos)

Mi fordítva csináltuk: előbb aludt el egyedül a kislányom, aztán szokott át közénk. Jó érzés vele együtt ébredni.

1. Nálunk furcsán alakultak a dolgok. Emese tizenegy hónapos koráig teljesen egyedül aludt. Egyéves kora körül azonban éjszaka gyakrabban ébredt, ezért magunk közé vettem, azóta velünk alszik – nyugodtan.

2. Amikor Emese két hónapos volt, elolvastam Sears Éjszakai gondoskodás című könyvét. Mivel Emese már hathetes kora óta átaludta az éjszakát, azt gondoltam, hogy ő nem az a gyerek, akinél az együtt alvás szükséges. Amikor azonban éjjelente többször felébredt, úgy döntöttem, itt az ideje a módszer kipróbálásának. Sears arra biztatja a szülőket, hogy aludjanak a gyerekükkel. Számomra megnyugtató volt azt olvasni, hogy valaki helyesli ezt, és megnyugodtam. Nekünk ez nem esik nehezünkre, imádunk Emese mellett ébredni! Este, miután elsötétítek a szobában, lefekszem mellé az ágyra, és megvárom, amíg elalszik. Úgy negyedóra múlva átteszem a saját ágyába, hiszen a férjemmel szükségünk van egy kis magánéletre. Általában hajnali egy felé ébred föl, akkor átviszem magunkhoz, és békésen alszunk reggelig. Azért választottuk ezt a megoldást, mert úgy gondolom, hogy ha én ennyi idősen is együtt alszom a férjemmel, miért éppen ő aludjon egyedül?

3. Gyakorlatilag két hét alatt teljesen megszokta azt, hogy mellettünk alszik.

4. Sikeresnek ítélem, nekünk nagyon jó így.

5. Igen, mindig működik. Sőt, így mindenhol könnyebb elaltatni őt, hiszen nem az ágyához köti az alvást, hanem hozzám, hozzánk.

A mi könyvünk: William Sears: Éjszakai gondoskodás

Ezeket olvasd el még:

Margot Sutherland: Okosan nevelni tudni kell

Átfogó kézikönyv a legkülönfélébb nevelési kérdésekről a válaszkész gondozás szellemében, terjedelmes fejezettel az alvásról

Michelle Kennedy: Ebadta kölyke nem alszik!

99 frappáns, rövid, egyszerre gyerek- és szülőbarát tanács számos alvásproblémáról

Korábban a Kismamában (lásd még: www.kismama.hu):

2010. március: Mi szól az együttalvás, és mi a külön altatás mellett?

2009. június: Mikor fogja MAGÁTÓL átaludni az éjszakát? Dr. Rosdy Beáta gyermekideggyógyász elemzése a különböző korú babák alvásproblémáiról

Ki nem hagynám!

Jó tizenöt éve történt, de mint az igazán erős mondatok és heylzetek, amelyek visszaköszönnek

az időből, ez is rögtön eszembe villant, olvasva az altatásról írt cikket. Akkoriban még komoly

feladat volt a telefonálás – nekünk nem volt telefonunk, így a romos utcai fülkék között

bóklászva kellett megtalálni a működésre hajlandót. Mindezt súlyosbította, hogy sosem

szerettem telefonálni.

Aznap este a rádió egyik szerkesztőjét hívtam. Zavaros viszonyok voltak, minden napra esett

kilépés, elbocsájtás, demonstráció és állásfoglalás. Már nem emlékszem, de valamiben

döntenem kellett, s ehhez kértem volna a tanácsát. Az óbudai panelek közti tiszteletköröket

letudva végre találtam egy fülkét, tárcsáztam, s ő fel is vette a telefont. Ez a beszélgetés rövid

volt.

– Szia, ne haragudj, hívj egy óra múlva, minden este én altatom a fiamat, ezt ki nem hagynám.

Hogy egy óra múlva miről beszéltünk, már lényegtelen. Az a másik mondat a maradandó.

Wirth Imre, a Kismama olvasószerkesztője

Matyi (20), Kristóf (18), Fülöp (13) és Ilonka (3) édesapja

Forrás: Bababszoba.hu