Baba

Egy lépéssel közelebb az allergia megértéséhez

Kapcsolatot találtak az allergia kialakulásának magasabb rizikója és a mutálódott antitestek között, ráadásul ez a háztartásokban megtalálható vegyi anyagokkal is összefügg.
2019. Március 09.
Mitől lesznek allergiásak a gyerekek?

Bár az allergiák a legelterjedtebb betegségek közé tartoznak, még mindig meglepően keveset tudunk róluk. Az elmúlt években a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az allergia kialakulásában a genetikai tényezőknek és a környezeti hatásoknak egyaránt nagy szerepe van. Egy most megjelent tanulmány szerint a környzetünkben található vegyi anyagok megváltoztatják bizonyos antitestek genetikáját, így fogékonyabbá teszik a gyerekeket a légúti allergiákra és a az ekcémára.

A vizsgálatban 51 gyerek vett részt, akiket születésüktől hároméves korukig követtek. A kicsiktől többször is vért vettek, és az otthonukba is ellátogattak, ahol felmérték többek között, hogy mekkora tisztaságban éltek a gyerekek, illetve, hogy volt-e valamilyen háziállatuk. A szülőknek rendszeresen kérdőíveket kellett kitölteniük, például arról, hogy mikor volt beteg a gyerek (és milyen tünetei voltak), mit evett, mennyit aludt.

A kutatók elsősorban az ún. B-sejteket vizsgálták. Nagyon leegyszerűsítve, a B-sejtek felelősek a szervezetünket védő antitestek termelődéséért. A B-sejtek az élet első éveiben érési folyamaton mennek keresztül, és ezt a folyamatot befolyásolhatja, hogy milyen környezeti hatásokkal találkozunk, például, hogy milyen vegyi anyagokkal kerülünk kapcsolatba.

A kutatás eredményeit elemezve megállapították, hogy bizonyos antitestek esetében szomatikus hipermutáció (SHM) volt megfigyelhető azoknál a gyerekeknél, akik több felső légúti fertőzésen estek át. Azt is kiderítették, hogy más mutálódott antitestekből több volt azoknak a gyermekeknek a szervezetében, akiknél allergia vagy ekcéma alakult ki. Végül, megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az otthonában több, triklozánt és triklokarbánt tartalmazó, mikrobaölő hatású tisztítószert használtak, magasabb volt bizonyos mutálódott antitestek aránya.

A kutatás eredményeiről a Science Translational Medicine című szakmai folyóiratban számoltak be.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: