Baba

Egy hónap apaszabadság jár Ausztriában

Ausztriában egy hónapos apaszabadság jár, ennyi ideig maradhatnak otthon párjukkal és újszülött gyermekükkel az osztrák apák.
2019. Szeptember 03.
Egy hónapos apaszabadság jár Ausztriában

A gyermekgondozási pótszabadságot szeptembertől lehet igényelni. Az osztrák apáknak gyermekük születésétől 8 héten át van lehetőségük arra, hogy megkezdjék az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot. Az apaszabadság célja természetesen az, hogy időt tudjanak tölteni az apák a párjukkal és az újszülött gyermekükkel.

Az apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, de feltétel, hogy párjukkal és gyermekükkel közös háztartásban éljenek.

Az apák az otthon töltött időt megelőző és az azt követő egy hónapban “védettek?, vagyis nem lehet őket elbocsátani.

Az apaszabadság ideje alatt fizetés nem jár, helyette naponta 22,60 euró, összesen 700 euró támogatásban részesülnek az apák. Ugyanakkor erre az időre is jár nekik beteg- és nyugdíjbiztosítás.

Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel. A magánszektorban dolgozók esetében eddig a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu