Baba

Egy csepp vérből kiderül, ki védett kanyaró ellen

A falkaimmunitáshoz a lakosság 95 százalékának védettnek kellene lennie - ez az arány jelenleg 85 százalék.
2019. Július 03.
Egy csepp vérből kiderül, ki védett kanyaró ellen

Ezért fontos a védőoltás

A kanyaró elleni védőoltást a múlt század utolsó évtizedeiben tették kötelezővé a fejlett világ országai. Míg korábban a betegség évente millió számra szedte áldozatait, miután kötelező lett a védőoltás, már csak elvétve fordult elő kanyarós megbetegedés ezekben az országokban. Azonban az elmúlt években viszont egyre többen betegedtek meg kanyaróban a védettnek hitt országokban – írja a Népszava.

Itthon a betegséget a makói kórház sürgősségi osztályának tíz dolgozója kapta el 2017-ben egy ott ápolt betegtől, a szombathelyi kórházban pedig néhány hónapja váltott ki riadalmat, hogy kiderült, hogy az intézményben egy kanyarós beteget kezeltek. Biztonsági okokból 55 olyan egészségügyi dolgozót oltottak be a vasi kórházban kanyaró ellen, akik érintkeztek a beteggel.

Nem mindenkinél megfelelő a védettség

Indokolt lenne felmérni Magyarországon, hogy a betegség ellen kik védettek – mondta a lapnak Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának immunológusa. Védettség úgy szerezhető a kanyaró ellen, hogy vagy átesett valaki a betegségen, és kigyógyult belőle, vagy beoltották ellene. A védőoltás 1969-től kötelező itthon: azóta évente alig néhány kanyarós beteget regisztráltak, és az elmúlt 50 évben halálos fertőzés nem volt. A védettség azonban egy idő után csökkenhet, ez pedig gátolja a betegség teljes visszaszorítását.

A védőoltás az 1990-es évek óta hatékonyabb, és a jelek szerint akik ezt követően lettek immunizálva, védettebbek a betegséggel szemben. Viszont a mai felnőtt lakosságban magas lehet azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek a megfelelő védettséggel, a kezdeti oltóanyagok elégtelenségei, illetve az oltásrend kialakulatlansága miatt. Akiket pedig csecsemőkorukban nem oltattak be, szintén megbetegedhetnek.

Segíthet egy új vizsgálat

Hogy ki védett a kanyaró vírusa ellen és ki nem, arra kidolgoztak egy olyan vizsgálatot a pécsi egyetem immunológiai intézetében, amelyhez egy csepp vér is elegendő. Az eljárással az elmúlt években közel négyezer ember vérét kontrollálta az intézet, amelyből kiderült, hogy a páciensek akár 15-20 százaléka megfertőződhet a kanyaróval. Így esély van arra is, hogy a betegség visszatérőn felüsse a fejét Németh Péter szerint, hiszen az emberek csupán 80-85 százaléka védett, a falkaimmunitás küszöbértéke pedig 95 százalék.

Aki nem esett még át a kanyarón, azt az immunológus szerint célszerű lenne megvizsgálni, és be is kellene oltani azokat, akik nem védettek. 

Különösen fontos azok vizsgálata, akik sok emberrel találkoznak – mint az egészségügyi és a rendészeti dolgozók, vagy a pedagógusok. Egy vizsgálat költsége nagyjából 2000-5000 forint, bevezetéséről pedig a kormánynak vagy az egészségügyi tárcának kellene jogszabállyal döntenie.

A vizsgálat mindenképp indokolt Németh Péter szerint, ha az idei szombathelyi helyzethez hasonló áll elő: ugyanis 100-200 ezer forintból megoldható lett volna a kanyaróval veszélyeztetett kórházi dolgozók kontrollja, az immunizálás költsége viszont közel 1 millió forint volt, hiszen mindegyikőjüket beoltották. Oltásra azonban a pécsi felmérés alapján feltehetőleg csak 10-12 esetben lett volna valóban szükség: így az egészségbiztosítás több mint félmillió forintot megtakaríthatott volna.

Kapcsolódó írásaink: