Baba

Egészséges kapcsolat a babával

Minden édesanya örülne, ha látná újszülött babájának gondolatait. A jó hír, hogy rábízva magunkat anyai ösztönünkre és babánkra odafigyelve szavak nélkül is megérthetjük egymást.
2014. Szeptember 10.

Babánk saját kommunikációs nyelve

Bár minden babának sajátos kifejezéstára van, néhány kommunikációs forma minden baba sajátja. A kotorászó mozdulatok vagy cuppogó hang azt jelezheti nekünk, hogy itt az ideje picinket tisztába rakni, megetetni vagy szeretné megkapni a cumiját. Ha a szemöldökét ráncolja, lehet, hogy zavarja a fény.

A sírás önmagában sokféle dolgot jelenthet és a szülő számára meglehetősen zavaró, ha torkaszakadtából üvölt a baba. Ha ennek ellenére nyugodtak maradunk, gyorsabban át tudjuk gondolni, vajon mi lehet a nagy zaj oka, amit babánk közölni szeretne. Lehet, hogy fáradt, pelust kell cserélni, éhes vagy nem érzi jól magát.

Biztonság és bizalom

Rövid időn belül meg tanuljuk értelmezni babánk jelzőrendszerét és a sírásból meg tudjuk mondani, kicsink mit szeretne kifejezni számunkra. Következetes reagálásunk az alapja annak, hogy kisbabánkban kialakuljon a belénk és környezete biztonságába vetett bizalom. A következő lépés, hogy már magát is meg tudja majd nyugtatni. Ez a képesség már az anyaméhen belül elkezd kialakulni és a babával együtt születik.

Következetesség és fogékonyság

Minden fizikailag babánkkal töltött perc egy új lehetőség a mélyebb kötődés kialakításához. Ha ez jól működik, nem is szükséges, hogy mindig közvetlenül vele legyünk, elég, ha érzékeli jelenlétünket a másik helyiségben, amíg oda nem tudunk menni hozzá. Azok a szülők, akik elfogadják és értik gyermekük érzelmi kommunikációját fontos üzenetet közvetítenek ezzel a baba felé.

Szavak nélkül is elmondják, hogy fontosak a kicsi érzései, mindig vigyázni és törődni fognak vele, biztonságos és megbízható környezetet teremtve a világ felfedezéséhez. Babánk érzelmi állapotának szóbeli visszajelzésével pedig hangunkkal is biztosíthatjuk őt szeretetünkről és támogatásunkról. Valószínűleg nem érti még a szavainkat, de hangsúlyunkból érzi a benne rejlő szándékot.

Érintés, játék, biztonság

Néhány szülő attól tart, hogy babája mindig kézben akar majd lenni, ha sokat dajkálja. A pici agya és testrendszere még nagyon fejletlen születésekor. Magától semmilyen független dologra nem képes, így teljesen ránk van utalva, a mi érintésünk, közelségünk és gondoskodásunk tartja életben. Kutatások azt bizonyítják, hogy azok a gyermekek, akik pici korunkban következetes, pozitív és igazi törődést kaptak, nagyobb eséllyel élik meg az idősebb kort fizikailag, szellemileg, szociálisan és érzelmileg egészségesebben.

Boldog szülő – boldog baba

Miközben minden percünket kisbabánkra való figyelés és a vele való törődés tölti ki, könnyen elfelejtkezünk saját szükségleteinkről, pedig ez is ugyanolyan fontos! Újdonsült kismamaként úgy érezhetjük, hogy testünkön átment legalább három úthenger, ami egy földrengéssel párosult, így össze kell szednünk magunkat ahhoz, hogy a lehető legjobban el tudjuk látni kisbabánkat. Ne feledkezzünk meg a rendszeres és energiát adó étkezésről, sétáljunk, levegőzzünk és pihenjünk akkor és annyit, amennyit csak kicsink mellett tudunk.

A stressz, a kimerültség és ingerlékenység vagy az a vágy, hogy mindenki hagyjon minket békén, teljesen természetes. Gyakori a terhesség utáni depresszió, a túlzott aggódás érzése és a hangulati ingadozások. Ezek a változások jelentős hatással vannak a babával való kapcsolatunkra is, így ha nem is tudjuk őket elkerülni, próbáljuk átvészelni. Ám, ha nem múló problémákkal találjuk szembe magunkat, nyugodtan forduljunk a területileg illetékes védőnőhöz vagy ha szükséges, pszichológus szakemberhez.

További hasznos cikkeink:

  • Tényleg szorosabb az anya kapcsolata a gyerekkel, mint az apáé?
  • Babapsziché – Érik az anya, érik a baba
  • Kötődés és kötődési zavarok gyermekkorban
  • A szeretet megismerése