Baba

Ébresszük fel pelenkacsere miatt a babát?

Ha a baba elalszik etetés közben, elgondolkodhatsz azon, hogy szükséges-e kicserélni nedves pelenkát. És így felébreszteni.
2022. Január 11.
Ébresszük fel pelenkacsere miatt a babát? (fotó: Getty Images)

“Rossz ember vagyok, ha hajnali 3-kor nem cserélem ki a babám pelenkáját?” – teszi fel a kérdést gyakorlatilag minden újdonsült szülő az első hetekben. A válasz egyesek számára nyilvánvalónak tűnhet, de az a kérdés, hogy szükséges-e az éjszakai pelenkacsere, nem ritka kérdés.

“Állandóan ezt hallom” – mondja Kathleen Mochoruk, ápolónő és szoptatási tanácsadó, aki babagondozási tanfolyamokat is tart. Valószínűleg azt tanították, hogy minden etetés után tisztába kell tenni a babát. Ha a csecsemő kényelmetlenül érzi magát, természetesen cseréjük ki gyorsan a pelenkáját. De mi a helyzet akkor, amikor békésen szundikál, miután éjjel megszoptattad? Aggódnunk kell-e egy esetleges nedves pelenka miatt az éjszaka közepén?

“Azt hiszem, a legnagyobb aggodalmam a pelenkakiütés és a pelenka szivárgása volt” – mondja Ainsley MacIsaac. Egyetlen szülő sem szeretné túl sokáig koszos pelenkában hagyni a csöppségét. És az esetleges pisi túlcsordulás is felébresztheti őket – de ugyanígy a pelenkacsere is.

“Nagyon kevés olyan körülmény van, amikor azt javasolnám, hogy ébresszünk fel egy alvó babát, hogy kicseréljük a pelenkáját” – mondja Mochoruk. Hacsak a babának nincs nyílt sebe vagy komoly pelenkakiütése, ami megfigyelést igényel, hagyjuk aludni, mondja. Tényleg nem kell aggódni egy kis pisi miatt a pelenkában. “A babavizelet nem túl koncentrált, így csak akkor zavarja őket, ha nem szeretik a nedvesség érzését.”

A nedvesség miatti felébredés általában csak akkor jelent problémát, ha textilpelenkát viselnek, amely nem vezeti el a nedvességet úgy, mint az eldobható pelenkák. Ezért van az, hogy még a textilpelenkák rajongói is lemondanak róluk éjszakára.

Rona Nadler montreali anyuka esténként átvált az eldobható pelenkára. “Ha textilt használunk éjszaka, akkor legalább egyszer át kell cserélnünk az egész ruháját, és valószínűleg az ágyat is” – mondja.

Az éjszakai védőkrém rendszeres alkalmazása egy másik módja lehet a baba bőrvédelmének, amikor a pelenkázás között hosszabb időszakok telnek el. “A legtöbb újdonsült anyuka és apuka nem keni be eléggé a babát” – mondja Mochoruk. “Nagyon bőkezűen kell bánni a kenőccsel, különben nem hoz létre olyan védőréteget, amely megvéd a vizelettől és az ürüléktől.”

Azt az utat is választhatod, hogy, etetés előtt átöltözteted a babát. Így tudhatod, hogy (viszonylag) száraz pelenkával alszik el, és nem kockáztatod, hogy felébredjen, ha hajlamos elaludni szoptatás közben.

Ha érzed, hogy a baba bekakilt, akkor cseréld ki a pelenkát, de nem feltétlenül azonnal. A szoptatott baba széklete nem nagyon irritálja a bőrt, így ha nyugodtan alszik, és úgy gondolod, hogy hamarosan úgyis felébred, nyugodtan elhalaszthatod egy kis időre, mondja Mochoruk. Egy tápszerrel táplált baba viszont gyorsabb cserét igényel, mivel az ő széklete nagyobb valószínűséggel okozhat pelenkakiütést, vagy irritálhatja az újszülött bőrét. Ha szerencséd van, magától is felébred. “Sok újszülött felébred, amikor kakil” – mondja.

Ha a baba még mindig szundikál, akkor talán anélkül is meg tudod tisztítani, hogy teljesen felkeltenéd. Lassan, nyugodtan mozogj, kevés fénynél, csendben.

Ahogy a baba kinő az újszülöttkorból, az alvás és a pelenkázás ritmusa megváltozik, és ezzel együtt az ezzel kapcsolatos aggodalmaid is. Az első napokban és hetekben Nadler azt mondja, hogy a most hat hónapos Eva-t minden alkalommal átpelenkázták, de ez nem tartott sokáig. “Azt hiszem, fokozatosan egyre nyugodtabbak lettünk a pelenkacserét illetően az éjszaka közepén, és egy bizonyos ponton az lett a célunk, hogy egyáltalán ne kelljen pelenkáznunk” – mondja.

Elkerülhetetlen, hogy az első hónapokban lesznek olyan éjszakák, amikor kihagysz egy-két pelenkacserét. “Nincs értelme bűntudatot érezni emiatt” – mondja Mochoruk. Nem fog ártani a babának, ha egy kicsit tovább kell várnia a pelenkázásra, még akkor sem, ha kiderül, hogy bekakilt. Ne kínozd magad emiatt – tényleg nem történik baj, ha várnia kell.

(Cikk forrása: todaysparent.com)