Baba

Ebben más a fagyasztott anyatej a friss anyatejhez képest

Ha a mélyhűtőbe teszed az anyatejet, akár azt is tapasztalhatod a kiolvasztás után, hogy az illata megváltozik.
2020. Január 09.
Ebben más a fagyasztott anyatej a friss anyatejhez képest (Fotó: iStock)

Még akkor is, ha tudod, hogyan tárold megfelelően az anyatejet, és hogyan fagyaszd le biztonságosan, előfordulhat, hogy kicsapódik a mélyhűtőben, illetve az illata is megváltozik, akár még büdös is lehet.

Mi okozza ezt?

A gasztronómiai szaknyelv freezer burn-nek, azaz a fagyasztó okozta égésnek nevezi azt az állapotot, amely hatására ezt történik az anyatejjel: ez egyfajta dehidratációs folyamat, amelyet a hideg levegő okoz. Ilyenkor a nedvesség kivonódik a fagyasztott élelmiszerből, jégkristályok alakulnak ki az étel külső részén, majd ezt követően kiszárítja, oxidálja azt. A fagyasztó okozta égés akkor fordul elő, amikor a fagyasztott élelmiszerek levegőnek vannak kitéve, például lezárható dobozban tárolják anélkül, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszorítanák belőle.A fagyasztóban tárolt anyatejjel is megtörténhet ugyanez, de a jó hír az, hogy még ebben az esetben is biztonságosan adható a babának. Azonban az anyatej íze is megváltozhat, amely néhány babánál nem okoz gondot, de akadhat olyan baba is, aki ezután már nem akarja elfogyasztani. A fagyasztás és kiolvasztás az illatot is befolyásolhatja, szappanos vagy akár savanykás szaga is lehet ettől.

Elkerülhető, hogy megváltozzon fagyasztáskor az anyatej?

Természetesen van mód arra, hogy megelőzd az anyatej kicsapódását, megváltozását. Ehhez annyi levegőt kell kiszorítani a tejet tároló zacskóból, edényből, amennyit csak lehet, mielőtt lezárnád. A legjobb választás a szorosan illeszkedő fedéllel zárható, fagyasztható üveg vagy műanyag ételtároló edények. A zacskók közül pedig azokat, amelyek nem kifejezetten anyatej tárolására készültek, inkább ne használd erre a célra. Ha több hétig tárolnád a fagyasztóban a tejet, akkor a dupla csomagolás a legjobb választás: az anyatejet tedd tejtároló zsákba, majd azt egy üveg vagy műanyag edénybe.(Cikk forrása: smartparenting.com)Kapcsolódó írásaink: