Baba

Ebbe a 6 dologba vond be a párod a baba körül

Nemcsak a babának és apának szolgál a kötődés alapjaivá, hanem neked is jót tesz, ha segíted a bevonódását a kisbaba körüli teendőkbe.
2021. Augusztus 23.
Ebbe a 6 dologba vond be a párod a baba körül (fotó: Getty Images)

Elolvadsz, amikor látod, hogy a párod beszél a babához? Valóban nagyon megható tud lenni egy igazán figyelmes és türelmes apa. Néhány dologgal te is segítheted, hogy be tudjon vonódni a mindennapokba, hogy elősegítsd az apa-gyerek kötődést. Íme, Sarah Kulchar tanácsai, aki saját tapasztalatait osztotta meg a thebump.com-on.

1. Vond be az etetésbe

Amióta szoptatom a fiunkat, nem gyakran fordul elő, hogy a férjem etetné meg a gyereket, különösen, mivel a szoptatást a munka utáni egyik kötődési időmnek tekintem (a fiunk már bölcsődés). Ez azt jelenti, hogy apa nem vehet részt az etetésben? Egyáltalán nem! A férjem végzi a legtöbb büfiztetést. A fiunk nem csak hogy közel kerül az apjához, de ez most már egy kis családi rituálé, amit mindannyian együtt csinálunk.

2. Hagyd, hogy a párod és a baba összebújjanak

Az esti órák egy újszülöttel kissé kaotikusak lehetnek, miközben próbálsz zsonglőrködni az etetésekkel, pelenkacserékkel, mosással, vacsorával és legalább köszönni a párodnak. Amit nagyon hasznosnak találok, hogy hagyom a férjemet és a babát összebújni. Néha csak ránézek a férjemre, és azt mondom: “Miért nem fekszel le a kanapéra Asával?”. Ez felszabadítja a kezemet, hogy gyorsan elvégezhessek néhány nagyon szükséges házimunkát, és arra ösztönzi őket, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Mindenki nyer!

3. Legyen a fürdés családi esemény

A fiunk imád a meleg vízben lenni és babamasszázst kapni. Azt tapasztaltuk, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, ha a fürdés családként történik (ráadásul könnyebb is). A férjem mosdatja meg, én pedig a fiam haját mosom meg. Az eddigi legszebb emlékeink közé tartozik a fürdetés, és azt is jó volt látni, ahogy a férjem magabiztossága egyre nőtt a sírós, csúszós baba fürdetésében.

4. Legyen a párod a reggeli rutin része

A reggeli rutin minden háztartásban másképp néz ki. Nálunk a férjem feladata, hogy felkészítse a babánkat a napra a pelenkázással és az öltöztetéssel. Ezután néhány percig együtt lógnak, amíg én befejezem a készülődést. Ezek a kora reggeli pillanatok nagyon sokat jelentenek a férjemnek, és nagyszerű lökést adnak a babával töltött időnek, mielőtt munkába indulnánk. Lehet, hogy ez nem pontosan működne ugyanígy nálatok, de légy kreatív! Biztos, hogy van mód arra, hogy a rutint és a kötődést összekapcsoljátok.

5. Olvasson ő esti mesét

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a baba megismerje a másik szülő hangját is. Hagyd, hogy a párod válassza ki a könyvet. Ugyanakkor ez egy csodálatos módja annak is, hogy a párod kipihenje a napot, és egyszerűen csak a gyermeketek szemébe nézzen, és figyelje, hogyan reagál a kicsi arra, amit mond.

6. Hagyd, hogy legyenek közös dolgaik

Anyaként (vagy nőként?) néha arra vágyom, hogy mindent én irányítsak. De az egyik legjobb dolog az, amikor hagyom, hogy a férjem úgy legyen együtt a babával, ahogy szeretne. Megtanultam, hogy nagyszerű dolgokat találnak ki együtt, és sokkal jobban élvezik, ha nem irányítok mindent állandóan.(Cikk forrása: thebump.com)