Baba

D-vitamin adása a babának – A 14 nap csak mítosz

Elterjedt nézet, hogy D-vitamint csak a születést követő 14. naptól lehet adni a babának. Tévhit: nemhogy szabad, hanem kellene adni D-vitamint a babának a megszületését követően. Nem kell megvárni, hogy kéthetes legyen.
2018. Február 07.
D-vitamin adása a babának - A 14 nap csak mítosz

Dr. Novák Hunor felháborodott blogbejegyzésében teszi helyre a sokadik tévhitet és egyben a kórházi orvosokat is.

Egy történetet idéz fel, amelyben háziorvos kollégáját oktatta ki egy kórházi orvos: szemrehányóan írta a háziorvosnak, hogy a szülő már a baba 14 napos kora előtt adott neki D-vitamint, ráadásul a háziorvosa javaslatára. A kórházi orvos tehát egészen biztos abban, hogy tilos D-vitamint adni a baba kéthetes kora előtt.

A történetből jól érzékelhető, hogy az orvosi hierarchiában a kórházi orvos leszólja háziorvos kollégáját, ami Novák Hunor szerint teljesen általános jelenség.

Na, de mi van a D-vitaminnal?

Mi lehet a különbség egy 10 napos és egy 14 napos csecsemő között? Miért pont a 14. naptól szabad csak Vigantolt adni a babának? Észszerű, tudományos magyarázat nincs. Jogos a kérdés, hogy azokkal a csecsemőkkel mi a helyzet, akik azonnal tápszert kapnak, amiben köztudomású, hogy van D-vitamin. Nekik lehet, a szoptatott babáknak pedig meg kell várni a 14. napot? Nem tűnik túl életszerűnek.Dr. Novák Hunor utánajárt a misztikus 14 napnak és arra jutott, hogy a mítosz onnan eredhet, hogy már régi magyar irányelv is megfogalmazza a D-vitamin adását a házorvosoknak, de megpróbálták életszerűvé tenni: az anya hazamegy a kórházból, kijön az orvos, felírja a Vigantolt, az anya kiváltja a receptet. A hatóság úgy gondolta, hogy ez körülbelül 14 nap.Így hát azóta is kőbe vésett szabályként alkalmazzák a 14 napot, azt gondolva, hogy előtte tilos D-vitamint adni a babának. Pedig nem tilos, hanem szabad, sőt szükséges.Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Forrás: novakhunor.hu