Baba

Csecsemőkön is elkezdik tesztelni az egyik koronavírus elleni vakcinát

A Moderna megkezdte a koronavírus elleni vakcinája tesztelését: a klinikai vizsgálatot a hat hónapos és 12 éves kor közötti gyerekeken kezdték meg.
2021. Március 17.
Csecsemőkön is elkezdik tesztelni a koronavírus elleni vakcinát (fotó: Getty Images)

A vizsgálat során a koronavírus elleni vakcina hatásosságát és biztonságosságát tesztelik 6750 gyerekkel az Egyesült Államokban és Kanadában – írja a Telex a Reuters nyomán. Ugyanazt az adagolást vizsgálják – 28 nap különbséggel beadott két vakcina -, amelyet a felnőttek esetében már engedélyeztek a világ számos országában.

Az, hogy eddig miért nem kapott egyik gyártó oltóanyaga sem engedélyt gyerekek beoltására éppen az az oka, hogy gyerekeken eddig nem vizsgálták a vakcinák hatását. A gyerekek nem kis felnőttek, máshogy működik az immunrendszerük, és erősebbek lehetnek a mellékhatások is, így nem lehet a gyerekekre megfeleltetni a felnőtteken végzett vakcinatesztek eredményeit.

Bár a gyerekekre kevésbé veszélyes a koronavírus, de a harmadik hullámot okozó brit variáns miatt már több gyerek is súlyos állapotba került illetve a vírus terjesztésében bizonyos fokú szerepet akkor is játszhatnak a gyerekek, ha nem ők tűnnek a legnagyobb terjesztőknek. A gyártók közül elsőként a Moderna kezdte meg a legfiatalabbakkal folytatott teszteket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyorsított eljárás keretében értékeli ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit, de így is csak jó pár hónap múlva lehet a gyakorlatban is bevethető vakcina.

Forrás: Telex.hu