Baba

CSED (csecsemőgondozási díj) 2021

Milyen változások lesznek 2021-ben a CSED kapcsán? Mekkora összegre számíthatsz? Hogy és hol igényelheted? Kinek jár a csecsemőgondozási díj?
2021. Február 01.
CSED 2021: összeg, igénylés, jogosultság (Fotó: Getty Images)

A legfontosabb változás az előző évhez képest, hogy júliustól a bruttó bér 100 százalékára emelkedik a CSED összege. Ez azokat is érinti, akiknek már folyamatban van júliusban a csecsemőgondozási díj. Ilyen esetben júliusig a régi “képlet” alapján számítják és folyósítják a CSED-et, majd júliustól a bruttó 100%-a jár a fennmaradó időre az édesanyának. 

A CSED-et a baba érkezésének várható időpontja (napja) előtt 4 héttel kezdheted meg leghamarabb. Ettől a naptól kezdve bármikor igényelheted, de legkésőbb a baba születésének napján indul, és 168 napig (24 hétre) jár, a szülési szabadság időtartamára.

A CSED összege 2021-ben

2021 júliusig a CSED a naptári napi bér 70%-a volt, július 1-től azonban a bruttó 100 százalékára nőtt. 

Ha van a CSED jogosultsághoz képest a harmadik hónap utolsó napjától visszamenőleg 180 nap munkaviszonyod, akkor ez adja a CSED alapját. Ha valamilyen oknál fogva megszakadt a biztosítási jogviszonyod (azaz 30 napnál hosszabb a TB-biztosítás nélküli idő), akkor a megszakítás előtti időszak már nem számít bele a CSED összegébe. A CSED jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni a 180 nap keresésekor.

Ha nincs 180 nap a fenti intervallumban, akkor 120 napot kell alapul venni, s ha ezek alapján sem lehet meghatározni a CSED-alapot, akkor a minimálbér kétszeresének harmincad részével kell számolni. Ez jelenleg, 2021. február 1-től a 167.400 Ft harmincad része, azaz 5.580 Ft.

Meg kell említeni azt  az esetet is, amikor a kismamának nincs 2 évre visszamenőleg 365 napnyi biztosított jogviszonya. Ilyenkor érdemes méltányossági alapon elindítani az igénylést.

Ha a gyermek úgy születik, hogy még az előzővel GYED-en vagy GYES-en vagy, akkor az előző szülésnél érvényes, magasabb összegű CSED-alap szerint számolnak. Ez az úgynevezett kedvezményszabály.

Mi van akkor, ha épp álláskeresési ellátásban részesülő munkanélküliként ér a CSED? Ekkor is a minimálbér harmincad részével kell számolni, ám ez az összeg nem haladhatja meg a munkanélküli alapját adó összeg harmincadát.

Ha őstermelőként mész CSED-re, akkor a jogosultság kezdetén érvényes bruttó minimálbér 92%-át veszik alapul, ha egyéni vagy társas vállalkozóként, akkor a minimálbért.

Mi a helyzet akkor, ha betegszabadságon vagy egészségügyi szabadságon vagy? Ebben az esetben a CSED-jogosultság kezdetének hónapjára eső távolléti díjat kapod.

Fontos tudnod: a CSED SZJA-köteles, de a TB-t és a nyugdíjjárulékot nem vonják belőle.

A CSED igénylése 2021-ben

Az egészségbiztosítási pénztár megfelelő nyomtatványával igényelhető a CSED – ha alkalmazott vagy, akkor a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” nevű űrlapot a munkahelyeden kell leadnod.

Ha  egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként dolgozol, akkor előbb egy – államkincstár oldaláról letölthető – regisztrációs adatlapot kell elküldened ügyfélkapun, cégkapun keresztül. Majd az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatvánnyal indíthatod el az igénylést, amire a pandémia miatt jelenleg csak elektronikusan van lehetőség!

Mi szükséges az igényléshez? Attól függ, hogy szülés előtt igényled, vagy a szüléstől. Ha előtte, akkor az orvostól származó terhes állományba vételre vonatkozó igazolást kell magaddal vinned vagy a terhes kiskönyv (várandósgondozási könyv) másolatát. Amennyiben megszületett a pici, akkor az eseményt anyakönyvi kivonattal igazolnod kell!

Mi kell a CSED-igényléshez, ha a baba születésétől igényled? Mindenekelőtt anyakönyvi kivonat, illetve szükség lesz a pici TAJ-számára is. (A TAJ-kártyát nem kell külön igényelni, az anyakönyvezés után továbbküldik az adatokat az egészségpénztárnak, majd a lakhely szerinti körzetes kormányhivatal automatikusan kipostázza nagyjából 8 napon belül.)

CSED jogosultság – Kinek jár a CSED 2021-ben?

A CSED feltétele, hogy a gyermeke születése előtti 2 évben az anyának legyen legalább 365 nap biztosított jogviszonya, lényeg a napok száma, a folyamatosság nem feltétel. Ha a biztosítottság megszűnését követő 42 napon belül születik a pici, akkor még jár a CSED.

Természetesen az örökbefogadó szülőnek, gyámnak is jár. Nagyon fontos, hogy az apa nem mehet CSED-re, kivéve ha egyedül fogadta örökbe a picit, vagy az anya egészségügyi okokból nincs abban a háztartásban, ahol a gyereket az apa gondozza. A biztosított időbe beleszámít a baleseti táppénz, a CSED az előző gyermekkel, a GYED és az örökbefogadói díj is.

Nagyon fontos, hogy a CSED alatt nem lehet dolgozni! Ha bármilyen változás áll be, ami befolyásolja a CSED-re való jogosultságot, akkor azt 15 napon belül köteles vagy bejelenteni.

CSED utalása 2021-ben: ki folyósítja és mikor érkezik meg a számlára a CSED?

Ha a munkahely TB-kifizetőhely, akkor a CSED-et a munkaadó folyósítja, amennyiben nem, a Magyar Államkincstár. Mindig utólag küldik, azaz az adott tárgyhóra eső CSED-et következő hónap 10-éig, ha a munkahely folyósítja, akkor a bérfizetés napján. A formanyomtatványon te választod ki, milyen módon kéred a pénzt. Két opció van: a bankszámla, valamint a postai út.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy igényelhető-e a CSED visszamenőleg? Szerencsére van lehetőség rá: az igényléstől visszamenőleg a 6. hónap első napjáig lehet visszamenőleg megállapítani a CSED kezdetét.

További információkat az Államkincstár oldalán találsz.