Baba

COVID- és influenza együttes fertőződésénél nagyobb a halálozás esélye

Több mint kétszeresére nőtt a halálozás kockázata azoknál, akik egyszerre kapták el az influenzát és a koronavírust azokhoz képest, akik csak a koronavírus-fertőzésen estek át - derült ki egy brit kutatásból.
2020. Szeptember 23.
Megnőtt a halálozás kockázata a koronavírust és az influenzát egyszerre elkapók körében (fotó: Getty Images)

A brit közegészségügyi ügynökség, a Public Health England (PHE) kutatása a 2020 január és április között, a koronavírust és az influenzát egyszerre elkapók adatait vizsgálta meg. A kutatás megállapította, hogy több mint kétszeresére nőtt a halálozás kockázata azoknál, akik egyszerre kapták el az influenzát és a koronavírust azokhoz képest, akik csak a koronavírus-fertőzésen estek át. A PHE felhívja a figyelmet az influenza elleni védőoltás fontosságára.

A kutatás azt is kimutatta, hogy egyidejű fertőzés esetén magasabb volt a súlyos megbetegedés kockázata, ugyanakkor az influenzás betegek kisebb valószínűséggel kapták el a koronavírust. Legtöbbször idősebbeket támadott meg egyszerre a két vírus, és a vizsgált időszakban több mint 50 százalékuk életét vesztette.

A Qubit.hu ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a kutatás nagyon kis mintával, 58 fővel készült és a járvány korai szakaszában végezték.

Jonathan Van-Tam, Nagy-Britannia tisztifőorvos-helyettese a Guardiannek elmondta, hogy a mindkét betegséget elszenvedők körében 43 százalék, míg a koronavírusos betegek körében 26,9 százalék volt a halálozási arány. Hozzátette, hogy habár a tanulmányt kis mintán készítették, az eredmények egybevágnak más kutatásokkal, például állatokon végzett szimulációk eredményeivel.

A PHE szerint nagyon aggasztó a téli hónapokban várható együttes hatása a koronavírusnak és az influenzának.

Magyarországon a háziorvosok szerint is fontos, hogy minél többen oltassák be magukat. Idén is 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre, és ez most mindenki számára ingyenes lesz. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapító tagja azt mondta, a koronavírus-járvány idején nagyon fontos, hogy minél többen legyenek védettek az influenzavírussal szemben, ugyanis nem tudható, milyen tüneteket okoz, ha a két vírus találkozik.

Forrás: Qubit.hu