Baba

Boldogabbak az azonos nemű párok gyermekei?

A homoszexuális párok gyermekei az átlagosnál jobb testi-lelki állapotról tesznek tanúbizonyságot - derül ki az ausztrál Melbourne-i Egyetem friss kutatásából.
2014. Július 18.

“Gyakori feltételezés, hogy az azonos nemű párok által nevelt csemeték rosszabb esélyekkel indulnak az életben, mert a másik nemű szülő hiányzik az életükből. Munkatársaimmal együtt azonban sikerült kimutatnunk, hogy mégsem ez a helyzet” – fogalmazott Simon Crouch a BMC Public Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmány kapcsán.

Crouch és kollégái 315 azonos nemű ausztrál párt kérdeztek meg, akik összesen 500 porontyot neveltek. A kicsik nagyjából négyötödét nők nevelték, a többieket pedig férfiak.

Az azonos nemű szülők nevelte gyerekek 6 százalékkal jobb értéket mutattak az általános egészségi állapotukra, valamint a családi összetartásra vonatkozóan – még az olyan tényezők figyelembe vétele után is, mint a szülők iskolázottsága vagy a háztartás összes bevétele. A legtöbb egészségügyi mutató esetében – például az érzelmi magatartás és a testi funkciók kapcsán – nem lehetett különbséget megfigyelni a teljes népesség átlagához képest.

Crouch feltételezése alapján a családi összetartás elsősorban abból származik az azonos nemű szülőpároknál, hogy egyenlő részben osztoznak a feladatokban – legalábbis nagyobb az esély náluk az egyenlőségre, mint a különnemű pároknál.

“A szülők számára egyfajta szabadságot jelent, hogy inkább a képességeiknek megfelelően veszik ki a részüket a munkából ahelyett, hogy a nemi sztereotípiákhoz akarnának alkalmazkodni” – magyarázta a szakértő.

Benjamin Siegel, a Bostoni Egyetem Orvosi Iskolájának professzora azonban megjegyezte a kutatás kapcsán, hogy az ilyen típusú felméréseknek vannak korlátai. Kifogásolta például, hogy nem véletlenszerű és ellenőrzött mintaválasztásról volt szó, illetve a hasonló vizsgálatoknál számításba kellene venni, hogy az azonos nemű szülőpárok száma sokkal alacsonyabb.

Forrás: Medipress