Baba

Bébiétel vagy házi koszt?

Az Archives of Disease in Childhood című lapban nemrég közzétett egyik tanulmány szerint a kifejezetten csecsemők számára elkészített, otthon főzött ételek nem minden esetben jobbak, mint a boltokban kapható bébiételek.
2016. Július 28.

Az otthon készített ételeket sokan a legjobb lehetőségnek tartják a félévesnél idősebb csecsemők táplálása során, mivel olcsó és egészséges, ám gyakran nem tartalmazzák az ebben a korban szükséges tápanyagokat, például a megfelelő mennyiségű étkezési zsírt.

A szakemberek ennek a részleteit szerették volna kideríteni, ezért 278 különféle boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható készételt vettek górcső alá, melyek közül 174 bio is volt, majd ezeket összehasonlították 408 otthon elkészítettel, melyeket 55 különféle népszerű szakácskönyv kifejezetten csecsemőknek és kisgyerekeknek ajánlott receptjei alapján főztek meg.

A vizsgálat során kiderült, hogy a házi ételek 16 százaléka tartalmazott szárnyast, míg a boltinak 27 százaléka, tengeri ételek terén ez az arány 19, illetve 7 százalék volt, hús tekintetében 21 és 35 százalék, zöldség tekintetében pedig 44 és 31 százalék. Az otthon készített ételek többféle zöldséget tartalmaztak (33-at, míg a boltiak 22-t), utóbbiban viszont az egy terméken belül többféle zöldséget variáltak (általában 3-at, szemben a 2-vel).

Emellett az otthon készített ételekben 26 százalékkal több energia és 44 százalékkal több fehérje és teljes zsír – például szaturált zsír – volt, mint a készételekben, és míg utóbbiaknak 65 százaléka felelt meg minden szempontból a táplálkozási szakemberek előírásainak, addig előbbieknek csak 52 százaléka. Legnagyobb előnye kétségkívül az volt az otthon előállított ételeknek, hogy olcsóbbak voltak, mint a boltban kaphatóak.

Összességében azt tanácsolják a szakemberek, hogy az otthon készített ételeknél mindenképpen variálni kell a recepteket, hogy minél változatosabban egyenek a gyerekek, és míg a készen kapható bébiételek nagyon kényelmes megoldásnak tűnnek, semmiképpen sem javasolt, hogy valaki kizárólag ezekkel etesse gyermekét.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kis lépésekkel a nagyok asztalához
  • Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?
  • Húsok és zsírok a pici étkezésében
  • Forrás: Medipress