Baba

Babával a vízparton – mire érdemes figyelni?

Mire érdemes készülni, mire figyeljünk, amikor a család legkisebb tagjával megyünk strandolni a tópartra vagy a tengerpartra? Néhány tipp a strandon töltött naphoz!
2022. Július 08.
Babával a vízparton - mire érdemes figyelni? (Fotó: Getty Images)

Mivel védjük a naptól a babát?

A nyári napokon, akár a strandon töltjük, akár máshol a szabadban, az első kérdés az, hogy hogyan védhetjük meg a kisbabát a naptól, az UV sugárzástól. Még ha éppen nem is süt a nap, a baba érzékeny bőre akkor is megéghet.

Ahogy a Babycenter is írja, ha a baba 6 hónaposnál fiatalabb, igyekezzünk távol tartani a naptól, és árnyékban maradni vele. Ha a baba idősebb, mint féléves, a naptól őt is javasolt távol tartani délelőtt 11-15 óra között, amikor általában a legerősebb az UV sugárzás.

Amikor napon van a baba, javasolt szellős pamutruhába öltöztetni, ami eltakarja a karját és a lábát. Adjunk rá széles karimájú kalapot, ami árnyékolja az arcát és a nyakát, és védjük napszemüveggel a szemeit a naptól és a homoktól.

Mielőtt napra mennénk a kicsivel, kenjük be alaposan fényvédő krémmel a bőre minden olyan területét, amit nem takar el a ruha. A fényvédők közül válasszunk speciálisan babáknak és gyerekeknek kifejlesztett terméket, amely széles spektrumú, és védelmet nyújt az UVA és UVB sugárzás ellen is. A fényvédő krémet néhány óránként újra fel kell vinnünk a baba bőrére, és azután is, ha a vízben játszottunk vele – még abban az esetben is, ha a krém vízálló.

Milyen felszerelést érdemes magunkkal vinni?

Ha a tópartra vagy a tengerpartra megyünk, a következő holmikat érdemes lehet bepakolni.

  • Törölközők – vigyünk ebből többet, mert nagyon gyorsan átnedvesednek, vagy homokosak lesznek.
  • UV sátor vagy napernyő – árnyékot tudunk vele biztosítani a parton.
  • Szélfogó strandparaván – ez hasznos lehet, hogy egy kis magánszférát biztosítson, illetve védhet a széltől is.
  • Piknik takarók – egyrészt hasznos ahhoz, hogy ráüljünk, másrészt védi a babát a homoktól. Sok kisgyermek nem szereti, ha rátapad a homok, ezért ahhoz is ideális a piknik takaró, hogy ezen tudjon mászni a kicsi.
  • Hűtőtáska vízzel és ételekkel feltöltve.
  • Fényvédő krém.
  • A tápszeres etetés kellékei.
  • Elsősegély csomag.
  • Karúszó, úszógumi, fürdőruha.
  • Vödör, ásó, strandlabda.
  • És természetesen a fényképezőgép, hogy megörökítsük az első strandolást!

Milyen ruhát adjunk a babára?

A kisbabákat mindig védeni kell a napfénytől, és a hat hónapos vagy fiatalabb babákat óvni kell a közvetlen napsugárzástól, akár a babakocsijukban, akár napernyő alatt, akár strandsátorban. Az árnyékban valamivel hűvösebb is lehet, és ha nem túl meleg az idő, ügyeljünk arra is, hogy a baba ne fázzon meg.

Ha a kisbaba már önállóan tudja változtatni a helyzetét, nem annyira egyszerű árnyékban tartani. Gondoskodjunk arról, hogy alaposan bekenjük fényvédővel, és válasszunk neki egy szellős, könnyű anyagból készült hosszú ujjú felsőt, ami plusz védelmet jelent az UV sugarak ellen, és adjunk rá kalapot.

A kisgyerekek számára hasznos lehet a strandcipő, ami védi a lábat a parton a forró homoktól és kavicsoktól, a vízben pedig az éles kövektől, kagylóktól. A gyermek a vízben is leéghet, ezért hasznos lehet egy UV-védő ruha a vízben is.

Csomagoljunk több fürdőruhát, hogy ezeket gyakran cserélhessük, és ne legyen vizes ruhában a gyermek.

Nem árt eltenni hosszú ujjú pólót, pulóvert, leggingset vagy nadrágot, zoknit és cipőt. A babák és a kisgyerekek hamar le tudják adni a hőt, ha a vízben vannak, különösen, ha hűvösebb az idő.

Néhány biztonsági intézkedés a parton

  • Érkezéskor válasszunk tiszta helyet, nem túl közel a vízparthoz, ahol nem fenyeget az a veszély, hogy nagyobb áramlat esetén át kell költözni egy másik pontra.
  • Ha van napvédő sátra a babának, azt béleljük ki törölközővel, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen bent túl meleg.
  • Ha a baba mászik, sokat van mozgásban, érdemes szélfogó strandparavánokat felállítani, hogy ne tudjon elmászni.
  • Ha a baba szeretne felfedezni, mindig vele kell lennie egy felnőttnek. A nyüzsgő parton könnyen szem elől lehet téveszteni, és a víz felé veheti az irányt. A víz közelébe se engedjük soha felnőtt kíséret nélkül.
  • Próbáljuk megakadályozni, hogy a baba kavicsot vagy homokot vegyen a szájába. Ha véletlenül ez megtörténik, vegyünk ki a szájából annyit, amennyit csak tudunk. Egy kis esélye lehet annak is ilyenkor, hogy a nap folyamán gyomorrontása lesz. Ha szükséges, kérjünk orvosi segítséget.

A babával a vízben

A baba számára is izgalmas lehet a víz, a lágyan csapkodó hullámok. A vízben fogjuk jól a kicsit, még akkor is, ha a babaúszáson el szoktuk engedni. Maradjunk vele sekély részen, ahol leülhetünk, és biztonságosan tudjuk tartani. Ne gázoljunk be túlzottan a vízbe, mert hirtelen is nagyon mélyülhet.

Ha a baba szeret úszómedencében úszni, attól még nem biztos, hogy a tengerben is ugyanúgy érzi magát. A sós víz nagyon kellemetlen ízű lehet, és csípheti a szemét.

Ha a baba elég nagy az úszógumihoz, karúszóhoz, adjuk rá, de akkor is folyamatosan fogjuk.

A kisbabák gyorsan kihűlhetnek, ezért ne maradjunk túl sokáig a picivel a vízben. Ha remegni kezd, azonnal vigyük ki, és bugyoláljuk be törölközőbe.

Ha a baba frusztrált lesz a víztől, evezzünk, csobogjunk a kezünkkel, hogy lássa, hogy mennyire szórakoztató. De ha tényleg nem lelkesedik, inkább menjünk ki vele a partra, és nézzük onnan a hullámokat, vagy játsszunk vele a homokban, ha azt szereti.

Etetés a strandon

Ha a baba anyatejjel táplált, egy széltől és homoktól védett helyet érdemes keresni a strandon, ahol nem zavarják meg ezek a körülmények az etetését.

Ha a baba tápszert eszik, akkor vigyünk egy dobozzal ebből, egy hőtartó kulacsba, termoszba pedig tegyünk otthon forral vizet. A termoszban néhány órán át meleg marad a víz. Egy sterilizált üvegre lesz még szükség, amiben a strandon is könnyen kikeverhetjük a tápszert.

Ha már szilárd ételt eszik a gyermek, akkor a homokot kell valahogy távol tartani attól, amit megeszik. Ültessük le a piknikszőnyegre, egy védettebb helyen, és egyszerre csak egy kanál ételt, vagy kézbe vehető falatot adjunk neki. Falatkás ételek lehetnek például: sótlan kenyérrudak, banán, főtt sárgarépacsíkok, darabolt nektarin vagy őszibarack, sajtdarabka, spirál alakú főtt tészta. Ha ilyen ételeket eszik, ne felejtsük el először megmosni a kezét.

Alvás a parton

Nem mindig egyszerű egy babát meggyőzni, hogy egy új környezetben aludjon, de alvás nélkül rosszkedvű lehet később. Lehetséges, hogy etetés után hajlandó aludni egyet egy napernyő vagy napvédő sátor árnyékában, vagy akár a babakocsiban.

Ha a baba nehezen alszik idegen helyeken, ha nem aludna a strandon, időzíthetjük úgy is a strandolást, hogy a délelőtti szundi után megyünk, és elindulunk haza a következő előtt.

Forrás: babycentre.co.uk