Baba

Babakonyha – Köles és zab

Ismerkedjünk meg két kevésbé ismert gabonaféle, a köles és a zab használatában rejlő lehetőségekkel!
2005. Január 03.

Babakonyha – Köles és zab

A köles a legtáplálóbb gabonaféle. Az egyetlen, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Sok fehérjét, értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítőt tartalmaz. Nem okoz rothadást, gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő fiatalok, kismamák és betegek táplálására.

Hántolt biokölest vásároljunk, egyszerre kevés mennyiséget, mert avasodásra hajlamos. Használat előtt meg kell mosni és meg kell főzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 deci víz szükséges. Főzési ideje 15-20 perc.

Rántott kölesfasírt

20 dkg kölesből főtt sós kását dinsztelt hagymával, zöldpetrezselyemmel és 20 dkg sajttal öszszekeverünk. Sózzuk, borsozzuk és vizes kézzel gombócokat formálunk. Lisztbe, felvert sós tojásba, és darált dióval vagy szezámmaggal elkevert prézlibe forgatva a pecsenyegombócokat, forró olajban pirosra sütjük. Krumplipürével, salátával tálaljuk. Hidegen is finom.

Köleskása

Édes változatban cukros vagy mézes tejben főzzük és gyümölcspéppel, gyümölcsdarabkákkal dúsítjuk. Ezt a változatot mindenképpen csak egy-másfél kor után adjuk, hiszen sem a mézet, sem a tejet nem ajánlatos ennél korábban bevezetni a baba étrendjébe (a mézzel várjunk egyéves korig a tejjel akár 3 éves korig is várhatunk, ha a családban előfordult korábban allergia).

Sós változatban zöldségsós (vegetás) vízben főzzük puhára. Olajon dinsztelt-pirított hagymával és zöldpetrezselyemmel ízesítve kínáljuk egytálételként vagy köretnek húsok mellé.

Gazdagíthatjuk, változatossá tehetjük, ha reszelt sárgarépát vagy borsót, paradicsomot is főzünk bele. Sajttal, sülthagymával lerakva, idénysalátával laktató vacsoraétel. Ínyencek szezámmagot is főznek bele, és fokhagymás-hagymás-csilipaprikás zsiradékkal locsolják, paprika-paradicsom salátával fogyasztják.

Zöldséges kölesragu

Ragut készítünk a szokásos módon, vagyis olajon hagymát, fokhagymát dinsztelünk. Hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, répát, zellert és mindazt, amit a család szeret. Amikor minden a lábasban van, rátesszük a mosott kölest (tetszés szerinti mennyiségben), sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy a ragut kétujjnyira ellepje. Takarékon, gyakran megkeverve, kb. 15 perc alatt készre főzzük. Vágott zöldpetrezselymet vagy zöldkaprot és pirospaprikát szórunk rá. Magvas kenyérrel kínáljuk.

A zab az idegrendszer, a fogak, a csontok és az erek egészségéhez szükséges fehérjéket, vitaminokat (B-komplex, E) és ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, fluor, szilícium) tartalmazó gabonaféle. Frissítő, élénkítő, teljesítőképességet fokozó, gyulladásgátló anyagokat tartalmazó, könnyen emészthető lisztnemű. A makacs székrekedés és a gyulladt, fekélyes bélnyálkahártya gyógyszere. Kiváló a kisgyermek, a kismamák, a sportolók és a bélbetegek táplálásában. Legismertebb a hántolt zabból készült zabpehely.

Hashajtó zabtej

5 kk. cukrot karamellizálunk. Felöntjük 1 liter vízzel, belehabarunk 1 bő ek. zablisztet (vagy darált pelyhet) és félóráig takarékon főzzük. Leszűrjük és ízlés szerint vaníliával, citromlével, fahéjjal, gyümölcslével ízesítve adhatjuk.

Zableves

1 ek. olajon ledinsztelünk 1 apróra vágott hagymát, megszórjuk 3 ek. zabpehellyel, kicsit együtt pirítjuk, majd ráteszünk 1 adag kockákra vágott leveszöldséget és felöntjük másfél liter vízzel. Takarékon főzzük. Ha minden puha, sózzuk, tojássárgás tejszínnel behabarjuk és petrezselyemzölddel megszórjuk. Ízlés szerint mixerrel krémleves készíthető és kockákra vágott főtt sonkával, vágott snidlinggel gazdagabbá, ízesebbé tehető.

Kapcsolódó cikkeink:

VIII.évf./2.szám

Forrás: Anyák Lapja