Baba

Babafészek: a biztonságos babafekhely

A babafészek még csak néhány éve vált ismertté hazánkban, de máris hatalmas rajongótábora van ennek a csodaszép elnevezésű terméknek. De mit is kell róla tudnunk?
2019. December 26.
Babafészek: a biztonságos babafekhely (Fotó: iStock)

A babafészket már évtizedek óta ismerik és használják a skandináv országokban, Magyarországon azonban csak néhány éve terjedt el a használata. Eredetileg koraszülöttek számára készítették el az első prototípust a kórházakban, később azonban egyre szélesebb körben vált ismertté a kisgyermekes szülő körében is.

Mit kell tudni a babafészekről?

A babafészek újszülött és kisbabák számára tervezett, biztonságos fekhely, ami a pihenéshez és alváshoz nyújt lehetőséget a picik számára. Amikor a babafészket elkezdjük használni, valóban az az érzésünk támad, mintha egy puha, biztonságos fészekbe tennénk bele a babát, mint egy kis fiókát. A babfészekben az anyaméh nyújtotta biztonságot és nyugalmat tapasztalhatja meg a baba, hiszen a fészek pereme körbe öleli testét, miközben – a pólyákkal ellentétben – itt könnyedén mozoghat is a pici.

Vannak, akik az együtt alváshoz is babafészket használnak, ilyenkor a babát a fészekkel együtt helyezik maguk közé az ágyba, így nagyobb biztonságban aludhat a gyermek.Van, aki a gyermekágyba helyezi, hogy a fészek segítségével egy otthonos, nyugalmas kis szigetet hozzon létre az újszülött számára. A babafészek praktikuma, hogy megóvhatjuk a babát attól, hogy a feje a kiságy rácsainak koppanjon.

A babafészek jó megoldás lehet akkor is, ha utazunk, mert egy új, idegen helyen is biztosítani tudjuk a baba számára a megszokott alvási környezetet.

Meddig használhatjuk a babafészket?

Újszülött kortól akár 6-8 hónapos korig is használhatjuk a babafészket, amennyiben olyan típust választunk, aminek kiköthető a vége.

Mire figyeljünk a babafészek használatakor?

1. Olyan terméket válasszunk, ami bababarát, antiallergén anyagokból készült, és mosógépben mosható.

2. Nézzünk utána, hogy a babafészek töltete allergénmentes legyen és ne csomósodjék!

3. Kerüljük azokat a termékeket, amelyeknek túlságosan puha a pereme vagy a matraca, mert ezek fulladásveszélyt jelenthetnek a csecsemőnek!

4. Olyan terméket válasszunk, amelyben nincs a gyermek közelében cipzár, gomb, szalag, mert ezek veszélyesek lehetnek számára!

5. A babafészket mindig egyenletes, kemény felületre helyezzük! Ha az ágyunkba tesszük, akkor ne hagyjuk felügyelet nélkül a már forogni vagy mászni tudó babát soha!

6. Ne tegyünk a babafészekbe párnát, játékokat vagy puha tárgyakat!

7. Ha takarót használunk, ügyeljünk arra, hogy rögzítsük a fészek alatt, és csak a baba hasáig érjen fel!Kapcsolódó írásaink: