Baba

Babacuccok, amiket feleslegesen vettem meg, vagy kevesebb is elég lett volna

Ti is sok mindent örököltetek másoktól, amikor babátok született? És emellett alaposan beruháztatok? Most mégis ott hányódik számtalan dolog egy dobozban, mert vagy nem vált be, vagy végül elő sem vettétek? Íme, az én listám.
2021. Április 16.
"Sokszor otthon adtam rá az elegáns rucikat" Fotó: Getty Images

Hamar elkapja az embert a vásárlás gépszíja és könnyen ott találja magát az ember olyan dolgokkal körbevéve, amelyek cukik, szemet gyönyörködtetők, hasznosnak tűnnek, ám nagy részére – mint kiderül – semmi szükség, felesleges pénzkidobás.

Cumi

Még emlékszem, ahogy az első gyerek előtt a bababoltban ámulattal válogattuk a férjemmel a vicces cumikat. Jó párat vettünk belőle. Majd persze kaptunk az ismerősöktől is. Tudom, sok családban nélkülözhetetlen tárgyról van szó. Nálunk azonban csöppet sem vált be. Mindkét gyerek jó messzire köpte a cumit, egyenesen a konyha másik végébe.

Sok-sok kis méretű ruha

Olyan hamar kinövi a gyerek, hogy esélytelen kihasználni a rengeteg beletolt pénzt. Pedig milyen ennivalók ezek az 50-es, 56-os, 62-es kis rucik! De pislogsz egyet, és már nem jó rá! Egy szó mint száz: nem érdemes túl sokat vásárolni a kicsi méretekből – ezt megtanultam.

Elegáns rucik tömkelege

Javarészt lábas rugiban léteztek a gyermekeim a nap 24 órájában, hisz ez volt számukra a legkényelmesebb ruhadarab. (Nekünk nem jöttek be a lábfej nélküli rugdalózok sem, hisz egy-két fordulás, mászás, és már híre-hamva sem volt a lábán a zokninak.) Rokonoktól is kaptunk és én is beszereztem jó pár csini ruhát – fidres-fodrost, bársonyt, selymest, csinost – ám alig adtam rá. Merthogy hova? Időnként felöltöztettem és lefotóztam őket otthon, hogy legalább én hadd csodáljam meg a fess gyermekeimet a ruhakölteményekben. Őszintén bevallva racionálisabb döntés lett volna a beszerzett elegáns göncök számát drasztikusan lefelezni.

Azok a cuki kocsicipők

A kocsicipő egy szimbólum, maga a megtestesült cukiság. Nem hiába jelentik be olyan sokan férjüknek, rokonuknak a terhesség tényét a puhatalpú kocsicipővel. Ám valljuk be, nem sokszor adjuk rá a gyerekre. Amíg karon ülő, rugiban van, vagy zokniban és lábas overálban. Amikor levegőzésre kerül a sor, és jó idő van, akkor kerül rá a pici tappancsokra a kocsicipő. Jó pár kocsicipőt beszereztem a cukiságfaktor miatt, ennek negyede is bőven elég lett volna.

Kis méretű papucska

Nagyon édesek a mini papucsok, csak nem túl hasznosak. Már sajnos beszereztünk, mire megtudtuk az ortopédorvostól, hogy ahogy elkezd lépegetni a ded, eleinte a mezítlábazás javasolt bent, hogy dolgozzanak a lábizmok. Aztán cipőt, vagy jó minőségű szandált kellett húznia, ami tartotta rendesen a lábát.

Télikabátok 

Nagyjából gyerekenként 3-4 télikabátot szereztem be, mikor kicsik voltak, ám általában overálban nyomták, hisz sokkal praktikusabb volt belebújni és a derekuk sem volt kint a hajolgatásnál. Ha orvoshoz mentünk, vagy elegáns ruha volt rajtuk, akkor jöhetett a télikabát, de erre elég lett volna egy is. 

Pasztell színű játékok, dekorok

Most már nagyon jól tudom, hogy a csecsemő a fekete-fehér kontrasztos dolgokra bukik, az fejleszti. És annál jobb, minél színesebb. Az első gyerek előtt azonban a saját ízlésem szerint pasztellbe öltöztettem a szobát, és a gyerekjátékbeszerzésnél is ezt tartottam szem előtt. Aztán eltelt egy kis idő, mire a kellő infók birtokában beszereztem a gyerekkompatibilis színvilágú dolgokat, a pasztell csodák pedig mentek a dobozba.