Baba

Babacuccok, amikért örökre hálás leszek a feltalálójuknak

Ugye, nektek is van egy nagy dobozotok tele azokkal a babás cuccokkal, amik végül sosem kellettek? Ezzel szemben biztos ti is hozzájutottatok pár olyanhoz, amik egyenesen életmentők voltak. Mutatom, mik azok, amikért rettentő hálás vagyok.
2021. Április 13.
Van pár tuti cucc, ami nekem vagy mindkettőnknek bejöttek Fotó: Getty Images

Babaöböl

A legjobb találmány az “együtt és mégis külön” alvásra. Én el sem tudtam volna képzelni, hogy az újszülöttem másik helyiségben aludjon. Ebben nem edződtem meg: a másodikkal ugyanígy voltam. Attól viszont féltem, hogy magunk közé vegyük a picit a párommal. A babaöböl a tökéletes átmenet: anya közelében van, ha lenyitjuk az oldalát, akkor szinte egy ágyban, ha felhúzzuk, mégis védve.

Elemes hinta

Na, ez a leg-leg-leg, ever. Tulajdonképpen egy robotanya, aki elringatja a babádat (igen, akár alvásig), ha te már nagyon kivagy. Ha bejön a gyerekednek a hinta, akkor pótolhatatlan kincs.

Járóka

A gyerekek nem túl nagy rajongói, de te az leszel, amennyiben jár hozzád postás, futár, mosogatnod kell, esetleg dolgoznod. Egyébként ha elég nagyméretűt tudsz venni, és telerakod izgi cuccokkal, ők sem fogják utálni (vagy csak félóra után).

Mei Tai

Vagy hordozókendő…- kinek hogy. Lényeg, hogy magadra tudod kötni a kicsit vele. Nekem minden pénzt megér! Amikor nyűgös a kicsi, de fel kell mosnom, főznöm, pakolnom kell, maga a megváltás. A kicsi is megnyugszik, hisz rajtam szuszoghat, a testmelegemben, ugyanakkor a munka is halad. 

Kiskád-betét

Egy maci alakú, egy-két ezer forintos szivacsról van szó, ami kicsit rézsútos, így félig kiemeli a baba felsőtestét a vízből, neked meg mindkét kezed szabad (szemben azzal, amikor az egyikkel próbálod megtartani őt, hogy ne kerüljön az orra-szája a víz alá, a másikkal meg próbálsz elnyújtózni a fürdetőkrémért és fél kézzel kinyomni…) Neki pedig jó kis puha, biztonságérzetet adó fekhely. Óriási különbség vele fürdetni vagy nélküle.

Talpas nadrágok

Babás csoportokban szokott felmerülni a kérdés: ti milyen trükkel tartjátok a kicsi lábán a zoknit? A többség sehogy, pontosabban napi száz visszahúzással. Ehhez képest venni kell hét darab talpas nadrágot (vagyis aminek a szárához eleve “zoknit” varrtak), és az első évre le van tudva a gond. Azt pedig mind tudjuk: akár eggyel kevesebb ruhadarab a szettben nagy segítség az ezer öltöztetés-összepakolás-mosás stb. idegőrlő végeláthatatlanságában.

Szilikonkanál

Sokkal jobb érzetet ad babának és szülőnek is, mint a merev műanyag. Ha még hőmérsékletre változtatja is a színét, külön segítség (na jó, nem egetverő szükséglet).

Matatóasztal

Imádjuk, imádja. Nyolc hónapos kor körül égető igénnyé válik a matatás, ebben segítenek azok a játékbútorok, amik teteje telis-tele van pörgethető, mozgatható, csörgő elemekkel. A finommotorika fejlesztése mellett arra is jó, hogy a kicsi újra és újra gyakorolhassa a felkapaszkodást, felállást.

Etetőszék

Mi nagyon bénák voltunk, mert sokáig ölben etettünk, ami minden szempontból nehezebb – nem is értem. Amióta etetőszékben ül a fiam, simán velünk eszik. Amíg mi kanalazzuk a sajátunkat, addig ő kölesgolyót rágcsál az “asztalnál”, aztán ha egyikőnk végzett, jöhet az ő bébiétele. Oké, természetesen van, hogy fordítva!

Dobozos tejpépek, üveges bébiételek

Igen, tudom, hogy rendes anya frissen főz, készít mindent a gyerekének. Én is. De milyen életmentő tud lenni egy készétel olyankor, amikor nagy a felfordulás, több gyerek táncol a fejeden, és te csak lekapsz egyet a polcról, legfeljebb vizet öntesz hozzá, megkavarod és kész, igaz?

Nedves törlő

Imádom. Nincs, amire ne lenne jó. Amióta babám van, a háztartás egyéb pontjain is használom – a vécében pedig nem is tudom, hogy lehet meglenni nélküle…