Baba

Az oltásellenesség mára a legveszélyesebb járványok egyike

Az oltások megjelenésével szinte egy időben indult az oltásellenesség is, mára van olyan ország, ahol kormányzati szinten is enyhítenének az oltási szigoron annak ellenére, hogy több országban is járványok okoztak riadalmat.
2018. Október 29.
Az oltásellenesség mára a legveszélyesebb járványok egyike

Az oltásellenesség és a vakcinák megjelenése kéz a kézben jár: szinte azóta, hogy léteznek a védőoltások vannak, akik ellenzik, sőt veszélyesnek tartják azokat. Az oltásellenesség berobbanásához sokat tett hozzá húsz évvel ezelőtt Andrew Wakefield brit orvos, aki azt állította a tekintélyes Lancet tudományos folyóiratban, hogy kapcsolat van az autizmus és az MMR-vakcina között. A cikket később visszavonták, Wakefieldről kiderült, hogy hamisított adatokkal dolgozott, az állítása nem igaz, mégis sokan a mai napi elhiszik, hogy az MMR-oltás autizmust okozhat.

Olaszországban a kormánypártok már a választási kampányban azt ígérték, hogy enyhítenek az oltási szigoron, noha tavaly és idén Olaszországban nyolcezer kanyarós megbetegedés volt, tízen pedig bele is haltak a kanyaró komplikációiba.

A WHO ajánlása szerint akkor védett egy társadalom, ha legalább 93-95 százalékos az átoltottság, Olaszországban csak 83 százalékos a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni védelem. Olaszország mellett Romániában és Ukrajnában is járványt okozott a kanyaró, igaz, utóbbi két országban az oltóanyag hiánya okozott járványt. 2018 első felében Európában 41 ezer ember betegedett meg kanyaróban, és közülük 37-en haltak meg.

Ott ahol magas az átoltottság gyakorlatilag eltűnnek a súlyosan fertőző betegségek, éppen ez az egyik oka annak, hogy sokan azt gondolják, nem is olyan súlyosak ezek a betegségek, pedig sokszor halálos szövődményekkel is járnak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu