Baba

Az ismeretlen altatódalok is pihentető hatással lehetnek a babákra

Egy új kutatás szerint a teljesen ismeretlen altatódalok is relaxáló hatással lehetnek a babákra.
2020. November 23.
Az ismeretlen altatódalok is pihentető hatással lehetnek a babákra (Fotó: Getty Images)

Az elképzelés, miszerint ahogy a zenét “használjuk”, az egyetemes, 2018-ban lett igazán felkapott, miután egy kutatás megállapították, hogy 60 különböző országból származó személy igazán jól meg tudta ítélni, hogy egy teljesen ismeretlen, más kultúrából származó zeneszám célja vajon az, hogy megnyugtasson-e egy babát, vagy hogy táncoljanak-e rá. Most egy új kutatás – melybe ugyanazon csapat néhány tagját vonták be – feltárta, hogy olyan ismeretlen altatódalok, melyeket a babák még soha nem hallottak, pihentetően hatott rájuk – írja a Researchdigest.com.

A tanulmányt, amely a Nature Human Behavior című folyóiratban jelent meg, Constance M. Bainbridge és Mila Bertolo vezették, a Harvard Egyetemről, és 144 baba bevonásával készült, akik átlagos életkora 7 hónapos volt. A babákra érzékelőket helyeztek, amelyek a pulzusukat és az izzadásuk szintjét mérték, és mindegyikük vagy egy etetőszékben, vagy egy pihenőszékben, illetve szülője ölében ült. A babák eközben animált karaktereket néztek, melyek 14 másodperces dalokat énekeltek. Ezek a dalok egy, a világ minden tájáról származó dalgyűjteményének a részei, és ezek közül 8 dalt altatódalként “használtak” azokban a társadalmakban, amelyek kiválasztották ezeket. A többi dalt a szeretet kifejezésére, a betegek gyógyítására vagy táncolásra alkalmaztak. Az összes dalt egy énekes énekelte el, háttérzene nélkül.

A kutatók a pulzusról és az izzadásról szóló adatok mellett a babák arcáról készült videón a pupillaméretüket is figyelték. Ha ezek a mért tényezők csökkentek, az azt jelentette, hogy az adott baba nyugodt, relaxált állapotban volt. Legalább néhány mért tényező alapján a kutatók megállapították, hogy a babák valóban nyugodtabbnak tűntek az altatódalok, mint az egyéb dalok közben. “Míg a pulzusszám az éneklés kezdetét követően szinte azonnal csökkent, a dal típusától függetlenül, de a csökkenés kifejezettebb volt az altatódalok éneklésekor” – idézte a portál a kutatócsapat írását.

A babák akár 2, akár 14 hónaposak voltak, a hatás ugyanaz volt. Megállapították azt is, hogy a gyerekek pupillái kisebbek voltak az altatódalok közben, mint a többi dal esetén. Az izzadás mértékének eredményei azonban kevésbé voltak egyértelműek – ennek szintje a kísérlet során növekedett, a kutatók felvetése szerint talán azért, mert a babák egyre nyűgösebbek lettek, egyre jobban unatkoztak. Azonban amíg egy baba altatódalt hallgatott, ennek növekedése átmenetileg lelassult.

Mi lehet a magyarázat ezekre a hatásokra? Az altatódalok és a többi dal akusztikailag bizonyos mértékben különböztek. Az altatódalok általában lassabbak voltak, kisebb hangmagasságúak, és kevésbé egyenletes üteműek. A korábbi kutatás alapján, amelyet felnőttek bevonásával készítettek, minél inkább ezek a tulajdonságok jellemeztek egy dalt, a hallgatók annál biztosabbak voltak benne, hogy altatódalnak szánták azt.

A kutatók összehasonlították a korábbi eredményeket az újakkal, és arra jutottak, minél inkább úgy ítélték a felnőttek, hogy egy dal babáknak szólt, annál nagyobb pulzuscsökkenés volt tapasztalható, miközben a baba azt hallgatta. A kutatócsapat szerint az eredmény megerősíti, hogy a dalok akusztikus hatásuk miatt hatottak relaxálóan.

Hangsúlyozták, hogy a babák és a szüleik sem ismerték a dalokat, sem a nyelvet, melyen énekelték, sem azok eredeti zenei stílusát. A vizsgálatban résztvevő összes baba amerikai volt, de a kutatók szerint más kultúrákból származó babák is hasonlóan reagálnak.

Az új kutatás felvet néhány kérdést is: például, hogy az altatódalok mely akusztikai jellemzője a legfontosabb a relaxációs hatás szempontjából? Illetve, hogy a babák vajon jobban szeretik-e az altatódalokat, mint más dalokat (vagy csak pihentetőbbnek találják azokat)? Milyen hatással lehetnek az altatódalok a baba hosszú távú egészségére? A kutatók felvetik, hogy a zene szerepet játszhat a babák egészségének javtásában.