Baba

Az együttalvás magabiztossá teszi a gyereket

Velünk együtt vagy külön szobában aludjon a gyerek? Ez talán az egyik legnagyobb vita az anyukák között. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei, most az együttalvás mellett hozunk egy újabb érvet.
2019. Május 04.
Hosszú távon is pozitívan hat a kicsire az együttalvás

Kultúránként eltérő, hogy a szülőkkel együtt (egy ágyban vagy egy szobában), illetve tőlük távolabb, külön szobában altatják a gyerekeket. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai is. Sokan nem tudják kipihenni magukat, ha állandóan a gyerekre figyelnek (vagy éppen a kicsire jellemző a folytonos forgolódás és rugdosás), mások éppen attól érzik magukat nyugodtabbnak, hogy a gyemekük ott van a közelükben. A kisbabák esetében előny lehet az együttalvás azért is, mert így könnyebb éjszaka megetetni, megnyugtatni, ha megébred.

Az együttalvásnak azonban hosszabb távú előnyei is lehetnek: egy, pszichológushallgatók körében végzett felmérésből kiderült, hogy azok, akik együtt aludtak a szüleikkel, nagyobb önbizalommal rendelkeztek, kevésbé voltak szorongóak és bűntudatra hajlamosak. Ráadásul, a testiséggel és szexualitással kapcsolatos attitűdjeik is jobbak voltak, vagyis magabiztosabbak voltak, nem érezték magukat kínosan vagy kellemetlenül, ha érintésre került a sor.

“Sok szülő éppen amiatt utasítja el az együttalvást, mert véleményük szerint ez rontja az önállóságot, túlságosan ‘függővé’ teszi a gyerekeket. Azonban éppen ennek az ellenkezője igaz, vagyis az együttalvás eredményeként lesz önállóbb, kompetensebb és magabiztosabb a gyerek” – mondja James McKenna, Ph.D., alvásszakértő. “Azok a gyerekek, akik soha nem aludhattak a szüleik ágyában, félősebbek, nehezebben irányíthatóak és gyakoribbak náluk a hisztirohamok, összehasonlítva azokkal, akik együtt aludhattak a szüleikkel.”

A szakemberek szerint, bár az együttalvás jó módszer, rendkívül fontos, hogy a kisbaba biztonságban legyen. A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében inkább a közös szobát vagy a felnőtt ágyhoz csatlakoztatható kiságyat javasolják, nem pedig a szülőkkel közös ágyat. Arra is ügyelni kell, hogy a kicsi ne szorulhasson be (pl. a fekvőfelület és a fejtámla közé), ne kerülhessen a fejére takaró vagy párna. Soha ne aludjon a kisbaba, kisgyerek olyan felnőtt mellett, aki alkoholt, kábítószert vagy erős altató gyógyszereket fogyasztott!

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Ez is érdekelhet: